A mentők üzenik: Ősszel mindenki töltse le az életmentő alkalmazást

Az ingyenes app segítségével csak egy gombnyomásra lesz a segítség.

Az Országos Mentőszolgálat nemrég bemutatta ÉletMentő nevű alkalmazását, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi majd használói számára a segítségkérést. A tervek szerint Magyarországon ősztől lesz letölthető a program. A balesetet szenvedők, vagy vészhelyzetbe kerülők dolga mindössze annyi lesz, hogy a telefonjukon egy virtuális gombra nyomnak, és a segítség azonnal elindul!

A megszokott telefonos segítségkérések során időigényes folyamat, amíg a diszpécser azonosítja a bajbajutott tartózkodási helyét, amit nem is minden esetben tud megnevezni a segítségkérő. Az app azonban helymeghatározást használ, így a mentőszolgálat munkatársai azonnal látni fogják, hol tartózkodik a segítségre váró. Ráadásul épületen belüli (pl. hányadik emeleten van az illető) helymeghatározásra is képes az applikáció.

Amennyiben még több időt szeretnénk spórolni magunknak egy esetleges vészhelyzet esetén, az applikációba előre felvihetjük azokat a fontos információkat, amik akár életet is menthetnek. Megadhatjuk életkorunkat, korábbi betegségeinket, hogy milyen gyógyszereket szedünk, vagy hogy mire vagyunk allergiásak. A program felülete úgy van kialakítva, hogy akkor is képesek legyünk segítséget kérni rajta keresztül, ha rosszul látunk, vagy valami miatt akadályozva vagyunk a beszédben.

Az alkalmazásban elsősegélynyújtó kisokos is található hasznos tanácsokkal, illetve megtekinthetjük a hozzánk aktuálisan legközelebbi gyógyszertár vagy kórház címét is. A szoftver a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésének köszönhetően érkezik meg hazánkba. Három szomszédos országban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában már aktív az app, amelyet már több mint 1 millió felhasználó töltött le.

A jelenleg az integrálási folyamatban lévő ÉletMentő mindegyik hazai mobilszolgáltató ügyfélköre számára ingyenesen elérhető lesz, és minden olyan országban használhatjuk majd segítségkérésre, ahol az app elérhető.