A mentők üzenik: Ősszel mindenki töltse le az életmentő alkalmazást

Az ingyenes app segítségével csak egy gombnyomásra lesz a segítség.

Az Országos Mentőszolgálat nemrég bemutatta ÉletMentő nevű alkalmazását, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi majd használói számára a segítségkérést. A tervek szerint Magyarországon ősztől lesz letölthető a program. A balesetet szenvedők, vagy vészhelyzetbe kerülők dolga mindössze annyi lesz, hogy a telefonjukon egy virtuális gombra nyomnak, és a segítség azonnal elindul!

A megszokott telefonos segítségkérések során időigényes folyamat, amíg a diszpécser azonosítja a bajbajutott tartózkodási helyét, amit nem is minden esetben tud megnevezni a segítségkérő. Az app azonban helymeghatározást használ, így a mentőszolgálat munkatársai azonnal látni fogják, hol tartózkodik a segítségre váró. Ráadásul épületen belüli (pl. hányadik emeleten van az illető) helymeghatározásra is képes az applikáció.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Amennyiben még több időt szeretnénk spórolni magunknak egy esetleges vészhelyzet esetén, az applikációba előre felvihetjük azokat a fontos információkat, amik akár életet is menthetnek. Megadhatjuk életkorunkat, korábbi betegségeinket, hogy milyen gyógyszereket szedünk, vagy hogy mire vagyunk allergiásak. A program felülete úgy van kialakítva, hogy akkor is képesek legyünk segítséget kérni rajta keresztül, ha rosszul látunk, vagy valami miatt akadályozva vagyunk a beszédben.

Az alkalmazásban elsősegélynyújtó kisokos is található hasznos tanácsokkal, illetve megtekinthetjük a hozzánk aktuálisan legközelebbi gyógyszertár vagy kórház címét is. A szoftver a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésének köszönhetően érkezik meg hazánkba. Három szomszédos országban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában már aktív az app, amelyet már több mint 1 millió felhasználó töltött le.

A jelenleg az integrálási folyamatban lévő ÉletMentő mindegyik hazai mobilszolgáltató ügyfélköre számára ingyenesen elérhető lesz, és minden olyan országban használhatjuk majd segítségkérésre, ahol az app elérhető.