Az anya a kutya vicsorgó hangjára ébredt fel! Belépett a fia szobájába, és megdöbbentve látta…

Ha ránézünk a Natall családra, úgy tűnik, ez a legjellegzetesebb amerikai család: egy férj, egy feleség, gyermekek és egy kutya. De a valóság sokkal bonyolultabb: a kisfiúnál, a Natall család fiánál 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak.

Ezt a nagyon súlyos diagnózist még korábban állították fel a kisfiúnak, amikor ő még csak két éves volt. Ettől a naptól kezdve a szüleinek folyamatosan figyelni kell a fiú állapotát, néhány óránként ellenőrizni kell a gyermek vércukorszintjét. Ez nagyon fontos, mert még egy, a normától való kis eltérés is nagyon komoly problémákat okozhat, és bizonyos esetekben a cukorbeteg személyének a halálához vezethet.

Ebben a rendkívüli felelősséget igénylő munkában nagy segítségükre van a Jedi nevű, négylábú barátjuk, egy kutya, aki a beteg fiúnak is a legjobb barátjává vált. A kutyát speciálisan a diabéteszben szenvedőkkel való munkavégzésre képezték ki. A kutya tökéletes szaglása lehetővé teszi, hogy azonnal érzékelje a vércukor szintjének ingadozásait az érintett vérében.

Jedi mindenhová elkíséri a fiút: otthon és a játszótéren is vele van, sőt alvás közben is. Ha a kutya úgy érzi, hogy a gyermek egészsége veszélyben van, másodpercek alatt reagál.

Így történt például nemrég is: éjszaka, amikor az egész család nyugodtan aludt, Jedi komoly zajjal riasztotta a szülőket. A fiú anyja arra a tényre ébredt, hogy a kutya hangosan ugatott az arcába. Az álmos nő nem fordított különösebb figyelmet az állat viselkedésére, és egyszerűen ellökte magától, és ráparancsolt, hogy nyugodjon. Mindazonáltal a kutya nem engedelmeskedett és újra ráugrott a gazdája ágyára. Abban a pillanatban a nő rájött, hogy valami rossz történhetett. A fiú apja is felébredt, és a pár átment a másik szobába, hogy ellenőrizze, hogy a kisfiú rendben van-e.

A kisgyermek hálószobájában egy csendesen alvó fiút találtak, de a szülei megdöbbentek: a vérében lévő cukor szintje kritikussá vált!

A kisgyermeknek azonnal injekciót adtak be, ami megmentette az életét. Azonban a valódi megmentő ebben a helyzetben a kutya, Jedi volt, ami nemcsak érzékelte a veszélyt, hanem képes volt helyesen jelezni is a szülőknek.