Az összes magyar induló aranyérmes lett a Nemzetközi Biológia Diákolimpián

30. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Biológia Diákolimpiát, melynek házigazdája ezúttal Szeged volt. A magyar csapat a 73 résztvevő ország közül a második legeredményesebb lett, csak Kína tudott fölénk kerekedni – írja a hvg.hu.

A négytagú magyar csapat három hazai iskolát képviselt:

  • Vizkeleti Péter és Búzafalvi Dénes az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola diákjai voltak,
  • Hunyadi Marcell Dávid a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban érettségizett az idén,
  • míg Kozma Csaba a Bonyhádi Evangélikus Gimnázium tanulója volt.
  • A csapatvezető Erős-Honti Zsolt volt.

A versenyen összesen 31 arany, 55 ezüst, és 87 bronzérmet, valamint 30 dicséretet osztottak ki. Az abszolút első és második helyet kínai, míg a harmadikat egy, az USA-ból érkező diák kaparintotta meg. A tudományos versenyen 73 ország csaknem 300 középiskolás diákja vett részt.

A Nemzetközi Biológia Diákolimpia a világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenye, melyen az országok négyfős, középiskolai jogviszonnyal rendelkező, huszadik életévüket még be nem töltött diákokból álló csapatokat indíthatnak. A csapatok tagjai azonban önállóan versenyeznek, csapatverseny nincs, csak egyéni eredményeket hirdetnek.

The 30th International Biology Olympiad has officially ended in the city of Szeged.The results of the Hungarian team…

Közzétette: Tudományos Olimpikonok – 2019. július 21., vasárnap

Az idei verseny újdonságai a gyakorlati feladatok között a neurobiológia, és a bioinformatika voltak. Az egyik forduló során két, egyenként háromórás tesztet írtak a résztvevők, a következő napon pedig gyakorlati feladatok vártak a versenyzőkre, több, mint 10 (!) órán keresztül.

A feladatokat mindenki az anyanyelvén kapta kézhez, a fordítás egyeztetett angol szöveg alapján történt röviddel a versenynapok előtt. Magyar diákok először kilenc éve vettek részt a rangos megmérettetésen, amely jövőre Nagaszakiban kerül megrendezésre, július 3-11. között.

Címlapkép: facebook.com/tudomanyosolimpikonok