Csak só, liszt és víz… Egy kis ügyességgel azonban valóságos csodák készíthetőek belőlük!

A sógyurmát valószínűleg mindenki ismeri, nem egy ismeretlen alkotási lehetőség. A sógyurmázás egy olyan izgalmas tevékenység, mely nem igényel különleges kézügyességet, és ráadásul egyáltalán nem drága.

Egy biztos: a sógyurmázás egyformán leköti mind a felnőtteket, mind a gyermekeket. Maga a sógyurma egy puha, könnyen formázható és teljesen biztonságos anyag, amiből rengeteg csodálatos dolog készíthető.

Hogyan készíthetünk sógyurmát?

Rengeteg recept ismert az „igazi” sógyurmáról. Tény, hogy mindenki a sajátjára esküszik. Vannak azonban olyan emberek, akik hozzáadnak saját igényeiknek megfelelően ezt-azt az alap recepthez, például PVA-ragasztót, keményítőt, színezőanyagokat stb. Mi a következő receptet ajánljuk, mert ez alapján a recept alapján lehet olyan masszához jutni, ami kicsi és közepes tárgyak elkészítéséhez a legmegfelelőbb.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg só
  • 125 ml hideg víz

A sógyurma elkészítése:

1. A sót öntsük bele a lisztbe és alaposan keverjük össze. A vizet apránként hozzáadjuk, közben gyúrjuk, hogy egy homogén, teljesen csomómentes masszát kapjunk. Ha ezzel készen vagyunk, az alapanyag már formázható, kezdődhet is a sógyurmázás!

2. A kívánt figura méretének megfelelő darabot válasszunk le a sógyurma-masszából és kézzel formázzuk, nyújtsuk, szaggassuk a kívánt alakra. Nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat!

3. Az elkészült remekműveket szárítsuk 100-120 fokos sütőben vagy a szabadban, a napon. Utóbbi esetben – az anyag vastagságától függően – három, négy napra lesz szükségünk. Ha a sütőben történő szárítás mellett döntünk, feltétlenül szem előtt kell tartani, hogy a sógyurma-figurákat a hideg sütőbe kell tenni, tilos az előmelegített sütőbe rakni!

4. Az alapos szárítás után finom csiszolópapírral a felületi egyenetlenségeket, és a széleket távolítsuk el. Ezután kezdődhet a kifestés; fessük le a figurákat akrilfestékkel, majd a megszáradás után fújjuk le lakkal.

Hogy igazán szép formákat kapjunk, lehetőleg ne túl nagy tésztadarabokkal dolgozzunk és a fel nem használt masszát tegyük egy tálkába, vagy egy zacskóba, hogy a massza felülete ne keménykedjen meg.

Most pedig nézzed meg te is, milyen csodákat lehet sógyurmából készíteni!

Gyönyörűséges halacskák…

…és mesés elefántok.

Ezen formák felületének megmunkálásakor lenyomatot használtak.

Valószínűleg senkinek eszébe nem jutna, hogy ezekhez az órákhoz sógyurmát használtak.

Így készül…

A sógyurmázás azért is hasznos a gyermekek számára, mert amellett, hogy egy kreatív elfoglaltság, fejleszti a finommotoros készségeket és a képzelőerőt. A felnőttek esetében pedig a sógyurmázás az önkifejezés egyik nagyszerű lehetősége. Szerkesztőségünk neked is sok örömöt, kreativitást és mesés sógyurma-figurákat kíván.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!