Egy pohár bor felér egy órányi edzéssel!

Számos különböző tanulmány szerint egy jó adag rezveratrol – a vörösbor egyik összetevője – javíthatja a fizikai teljesítményt, a szívműködést, az izomerőt.

Valószínűleg már mindenki hallott arról, milyen jótékony napi egy pohár bor. Ez csak még eggyel több ok arra, hogy élvezzük ezt a finom italt, ami évszázadok óta helyet kap az asztalon. Aki még mindig nincs meggyőződve arról, hogy naponta egy pohár vörösbort meg kellene innia, most figyeljen, mert a következő előnyök hallatán szinte biztos, hogy azonnal beszerez egy palack vöröset.

egy-pohar-bor-feler-egy-oranyi-edzessel2

Egy friss, kanadai tanulmány szerint a vörösbor nagy mennyiségben tartalmaz rezveratrolt, ami javítja a szívműködést és az izmok teljesítményét. A kutatók szerint olyan mértékben, hogy napi egy pohár borral gyakorlatilag kiválthatunk egy óra intenzív edzést. A kutatócsoport úgy találta, hogy a rezveratrol magas dózisban javítja a fizikai teljesítményt, a szívműködést, az izomerőt, ezért napi egy pohár vörösbor éppen olyan hatékony lehet, mint egy óra mozgás. Természetesen, ha a vörösbort egészséges ételekkel, gyümölcsökkel, magvakkal kombináljuk, rendszeres testedzés mellett még tovább fokozhatjuk a teljesítményt. Ezzel a felfedezéssel a kutatók elkezdhetik tanulmányozni a rezveratrol hatását cukorbetegeknél és szívbetegeknél, hogy meggyőződjenek szívműködést javító hatásáról.

A napi egy pohár vörösbornak más áldásos hatása is van:

 • Csökkenti a szívkoszorúér betegségek és a stroke, valamint az érelmeszesedés kockázatát.
 • A vörösbor antioxidáns tartalma segít harcolni a rossz koleszterin ellen és javítja a hasznos koleszterin szintjét.
 • Erősíti az immunrendszert, hogy az hatékonyabban legyen képes szembeszállni a fertőzésekkel és csökkenti az allergiát.
 • A vitaminok és antioxidánsok táplálják a bőrt. Napi egy pohár vörösborral megelőzhetjük az öregedés korai jeleit.
 • Hígítja a vért, ezzel javítja a vérkeringést, ezzel is csökkenti a gyulladásokat.
 • Nagy mennyiségben biztosít vitaminokat és ásványi anyagokat, nyomelemeket, mint a magnézium, cink, lítium, kálcium, vas és kálium.
 • Csökkenti a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát.
 • Javítja a fogak egészségét, köszönhetően természetes antioxidáns tartalmának, melynek révén lassítja a baktériumok növekedését a fogakon és az ínyen.
 • Javítja a memóriát.
 • A vörösbor segít az Alzheimer-kórban szenvedőknek és azoknak, akiket ez a betegség fokozottan veszélyeztet. Antioxidáns tartamával harcol az agyműködés gyengülése ellen.
 • A vörösbor napi fogyasztása segítheti a rák elleni harcot is. Sok tanulmányban kimutatták, hogy a benne lévő flavonoidok jelenthetik a kulcsot a prosztatarák megelőzéséhez.
 • Véd a szembetegségektől is, mint a makula degeneráció vagy a diabetikus retinopátia.

Fontos!

Míg napi egy pohár vörösbor egészséges kiegészítője lehet étrendünknek, addig nagy mennyiségben árthat is. Hogy maximálisan élvezhessük előnyeit, ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiség betartásáról és napi 2 pohárnál ne igyunk többet! A túlzott alkoholfogyasztás komoly májbetegséghez és más egészségi problémákhoz vezet.