8 gyakorlat, amivel enyhíthető az isiász fájdalom, 15 perc alatt!

Többször hallhattuk már, hogy idősödő embereknél fájó isiász lép fel. A kor előrehaladtával nő a hajlamosság is az isiászra, azonban ez a betegség nem csak idős embereknél léphet fel. De mi is az az isiász? Ez a szervezetben található leghosszabb ideg, amely a medencétől egészen a lábakig halad. Felmérések szerint 10-ből 4 embert tapasztalt már isiász, vagyis ülőideg problémákat. A számok rémisztőek, de nem minden isiász probléma jár fájdalommal, néha gyengeséget, vagy zsibbadást tapasztalnak az emberek.

Az isiász tünetei:

  • láb zsibbadás, fáradtság, érzékvesztés
  • hátsó comb, derék és fenék fájdalom
  • bizsergő, csípő érzés
  • felálláskor hátracsuklanak a térdek
  • a térd reflexeinek csökkenése

Miért fáj az isiász?

A porckorongsérv lehet az egyik kiváltó ok, de egyes gerincproblémák is kiválthatják. Orvosi kezeléssel viszont enyhíthető a fájdalom és minden más kellemetlen tünet.

Az isiász fájdalom jógagyakorlatokkal is enyhíthető

Az orvosi kezelés szükséges, de van néhány jóga gyakorlat, amelyekkel csökkenthető a fájdalom. Ezeket a gyakorlatok mindenki könnyedén elvégezheti. Jó hatással lesznek a testre, mivel az izmok nyújtásával megelőzhetjük, vagy enyhíthetjük a fájdalmat.

1. Törzscsavarás

Az egyik lábunkat tegyük fel egy székre, a másik kezünkkel fogjuk meg a felemelt térdet. A jobb kéz tehát a bal térdre kerül, a bal kéz pedig a jobb térdre. A csípőt tartsuk egyenes helyzetben és forgassuk el a felső testünket. Maradjunk ebben a testhelyzetben fél percig, majd fordítsuk vissza a felsőtestünket. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik lábunkkal is. Ha jólesik, többször ismételjük meg a mozgást, ha fájdalmasnak érezzük, hagyjuk abba.

i1

2. Térdemelés

Feküdjünk a földre és az egyik térdünket emeljük fel a mellkasunkig. A másik lábunkat kinyújtjuk, de nem emeljük fel. A kezünkkel húzzuk minél közelebb magunkhoz a felemelt lábat, közben a vállak maradjanak a földön. Mindkét lábbal ismételjük meg többször a gyakorlatot.

i2

3. Térdcsavarás

Feküdjünk a hátunkra és nyújtsuk ki a karjainkat, hogy T betűt formáljon a testünk. Húzzuk fel a térdeinket és fordítsuk el őket az egyik irányba, maradjunk ebben a testhelyzetben egy percen keresztül, majd a másik oldalra fordulva is ismételjük meg a gyakorlatot.

i3

4. Törzsfordítás

Feküdjünk a hátunkra, az egyik lábunkat nyújtsuk ki, a másik térdünket hajlítsuk be a jobb lábunkat derékszögbe. A bal kezünkkel fogjuk meg a behajlított lábunkat. A jobb kezünket nyújtsuk ki és fordítsuk abba az irányba a fejünket, a vállakat tartsuk a földön. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábunkkal is.

i4

5. Kitörés

Az egyik lábunkkal lépjünk előre és hajlítsuk be a térdünket, a másik lábunkat hátrafelé nyújtsuk ki. A behajlított láb irányába forduljunk hátra, az ellenkező oldalú kezünkkel érintsük meg a térdünk külső részét. A tenyereinket zárjuk össze és maradjunk ebben a testhelyzetben fél percen keresztül, majd ismételjük meg a másik lábunkkal is a gyakorlatot.

i5

6. Törzsfordítás ülve

Üljünk le a földre egyenes háttal. Az egyik lábunkat hajlítsuk be, a másik térdünket pedig emeljük át rajta. Lassan fordítsuk el a felső testünket, a felemelt térdünkkel ellentétes irányba. Egyenes tenyérrel támaszkodunk meg a földön, a másik könyökünkkel pedig érintsük meg a felhúzott térdünket. Ismételjük meg a másik oldalra is a gyakorlatot.

i6

7. Macska póz

Térdeljünk le és lassan emeljük meg a hátunkat és maradjunk így 10 másodpercig, majd térjünk vissza az egyenes háttartáshoz. Most görbítsük be a hátunkat, tehát a mellkasunk kerüljön a földhöz közelebb és maradjunk ebben a testhelyzetben 10 másodpercig. A gyakorlatot akár 2 percen át is végezhetjük, ha jól esik.

i7

8. Gyermek póz

Térdeljünk le és nyújtsuk előre a felsőtestünket. A karjainkat is nyújtsuk ki, egyenesen előre. Maradjunk ebben a testhelyzetben pár másodpercig, amíg jólesik.

i8