Elképesztő: 99 évesen is minden nap dolgozik Bálint gazda!

Hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásai a mezőgazdaságban is érződjenek. Erről Bálint gazda nyilatkozott nemrég. A 99 éves kertészmérnöknek közösségi oldalán 400 ezer követője van, és ma is minden napja munkával telik.

“A kert mire tanít?”

Kapta meg a kérdést az ország legismertebb kertészmérnöke.

“A kert az egy csodálatos dolog, mert nagyon jó közérzetet ad az embernek, emellett szép, és hasznos is egyszerre. Az ember játszik a kertjében. Nem egy nehéz fizikai munka, hanem változatos, ami szabad ég alatt, sokszor napsütésben zajlik. Ad az embernek feladatot, és ennek a feladatnak a megoldása örömet okoz. A kertben mindig van jövő, mindig van feladat.”

Van egy maréknyi diód és mazsolád? Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Finom puha süteményt készíthetsz belőle

A mai világban mindent gyorsan, azonnal akarunk megoldani. Ez a mentalitás a kertépítésben is megmutatkozik. Azt szeretnénk, hogy a kert egyik napról a másikra szép legyen, amiben érik a finom kajszibarack, a szőlő, legyen kész minden. De ez nem így működik. Ehhez türelem, és munka kell, na meg jó időjárás, némi tapasztalat, és egy kis szakismeret is. De ha az ember beleteszi a munkát, kamatostul visszakapja a kerttől, amit adott neki. Az a gyümölcs, az a zöldség, az a fűszernövény, amit saját magunknak termelünk meg, az sokkal értékesebb a számunkra, mint a boltban vásárolt. – Tette hozzá Bálint György.

A népszerű kertészmérnök életfilozófiájáról is beszélt:

“Nekem a munkám az életem,

és azt szoktam mondani, hogy én addig élek, amíg dolgozni tudok, és addig dolgozom, amíg élek. 99 éves koromban is dolgozom, rendszeresen írok cikkeket, négy napilapnak is. Sok helyre meghívnak, előadásokat tartok, és ezek a dolgok sok örömöt okoznak nekem. Az idő előrehaladtával sok mindent abba lehet hagyni. Abba lehet hagyni a dohányzást, az alkoholfogyasztást, de a munkát, a munka örömét nem szabad elveszíteni.”