Elképesztőek egy spanyol óvoda szabályai!

Spanyolország csodálatos és gyönyörű ország, de megvannak a maga sajátos furcsaságai. A bikaviadalokhoz és a délutáni sziesztához már mindenki hozzászokott, de a spanyol királyság óvodai szabályai mindenkit meglepnek. 

Elhelyezés

Az óvoda már négy hónapos kórtól befogadja a gyermekeket. Azért, mert a spanyoloknál pontosan ennyi a szülési szabadság ideje. És a kicsiket valahova el kell helyezni. És a Magyarországon nevelkedett bármelyik szülőt meglepi az óvodák kialakítása. Hisz óvoda lehet egy lakásban egy családi házban és akár egy irodai helyiségben is. 

Ez alapvetően kényelmes – mert a szülők és a gyermekek egy épületben lehetnek. Igaz, nincs játszótér és „zöld” terület. De a gyermekek és a nevelők megtanultak ezek nélkül meglenni. Spanyolországban még „éjszakai óvodák” is működnek, ahol éjszakára ott lehet hagyni a kicsiket. Ez azoknak kényelmes, akik éjszakai műszakban dolgoznak, vagy esti szórakozásra vágynak.

Nem alszanak ágyban

Hogy is néz ki nálunk egy óvodai szoba? Tele van kicsi ágyakkal, ahol a picik ebéd után pihennek. Spanyolországban ilyen nincs. Amikor eljön a pihenés ideje, a játékokat összeszedik és a padlóra matracokat helyeznek el. Így alszanak a spanyol apróságok. Akár ruhában és cipőben.

A babáknak jó illatúnak kell lenniük

A spanyolok szerint, még a kisgyermeknek is jó illatúnak kell lennie. Ezért minden gyermek hátizsákjában található parfüm. Mielőtt hazaengednék a nevelők a gyermekeket az óvodából, előtte beparfümözik őket. Igaz, hogy finom az illatuk, de szerintünk ez felesleges. 

Leülünk!

Spanyolországban sok meglepő helyen találkozhatunk ülő emberekkel. Metróban, útszéli köveken és parkokban a földön. Ez azért alakulhatott ki, mert már gyermekkorukban az óvodában hozzászoktak a padlón való üléshez. És ezt a szokást magukkal viszik az általános iskolába a főiskolára és az életbe is. Minket arra tanítottak, hogy ne üljünk a hideg padlón őket pont az ellenkezőjére. Itt ezzel edzik az egészségüket. 

Várakozási idő

Az állami óvodai férőhelyek száma katasztrofálisan alacsony a királyságban. Vannak magán óvodák is, de ezek nem sokat segítenek a férőhelyeken. A spanyolok már az első ultrahang vizsgálatot követően feliratkoznak a várólistára. És ha a terhesség második hónapjában felkerül a listára, az akkor is kész csoda, ha bekerül négyhónaposan a kicsi az óvodába, és az ilyen szülők szerencsésnek mondhatóak.

Sok szülő csak azzal tudja elkerülni ezt a problémát, hogy a gyermekeket a nagyszülőkre bízza. Szerencsére a spanyoloknál az óvoda nem kötelező.