Előfordul, hogy libabőrös leszel a zenétől? Ha igen, gratulálunk, a te agyad különleges

A jó zene egy érdekes, boldog érzést válthat ki egyes emberekben, amelyet frissonnak vagy más szóval „a bőr gyönyörének” hívnak.

Előfordult már veled, hogy egy bizonyos dallam hallgatásakor a bőröd szó szerint libabőrös lett, és a hideg futkosott a hátadon? Ha igen, akkor neked is van egy nagyszerű tulajdonságod.

Ezt az érzést „frissonnak” nevezik a frisson francia szó nyomán, melynek jelentése remegés, és amely meghatározza, kit tekinthetünk „esztétikailag hidegnek”.

Az „gyönyörhöz” vezető zene

„Ezt az érzést a bőr felszínén végigfutó örömhullámoknak tekintik. Egyes kutatók ezt az érzést a „bőr-gyönyörének” is nevezik” – írja a The Conversation nevű lap egyik cikkben Mitchell Colver az USA-beli Utah Egyetem filozófia professzora.

A frisson leggyakrabban érzelmileg izgalmas és vonzó zene hallgatásának következménye. Sőt, néhány ember képes megélni a boldogság ezen érzését akkor is, amikor gyönyörű műalkotásokat tekint meg, vagy egy film élénk érzelmi jelenetei során, vagy fizikai kapcsolatba lépve egy másik emberrel.

Miért nem mindenki tudja megtapasztalni ezt az érzést?

A tanulmányok igazolják, hogy az emberek körülbelül kétharmada élete során legalább egyszer megtapasztalta már a frisson érzését. A Reddit oldal felhasználói még külön fórumtémát is létrehoztak, hogy megvitassák azokat a műalkotásokat, amelyek frissont váltanak ki az emberből.

„Feltételeztük, hogy ha egy személy intellektuálisan minél jobban bevonja magát a zenedarab meghallgatásába, annál valószínűbb, hogy a frissont meg fogja tapasztalni, az ingerrel való mélyebb kapcsolat révén” – nyilatkozta Colver.

A kutatók azt is megállapították, hogy elsősorban a hallgató személyiségtípusától függ, hogy mennyire tudja magát beleélni a meghallgatott zenébe a hallgatás folyamata során.

„Ennek a feltételezésnek a tesztelésére a vizsgálat résztvevőit egy olyan készülékhez csatlakoztatták, amely bizonyos bőrparamétereket mért. Ezután a kísérletben résztvevők több zenét is meghallgattak, beleértve az Air Supply dalait, Hans Zimmer zenéjét, valamint Chopin klasszikus műveit”- mondja Sam Murphy a Music Feeds-től.

Feltételezték, hogy ezen zenedarabok mindegyike tartalmaz egy izgalmas pillanatot vagy csúcspontot, amely kiválthatja a frissont.

A kísérlet résztvevőit felkérték egy személyiségteszt elvégzésére is, amely után Colver arra a következtetésre jutott, hogy azok az emberek, akik átélik a frisson élményét, olyan személyiségjegyekkel bírnak, mint a „nyitottság az új tapasztalatok irányába”.

„A tanulmányokból az mutatható ki, hogy az ilyen személyiségű embereket szokatlanul aktív képzelet jellemzi, értékelik a szépséget, szeretik a természetet, új érzéseket keresnek, gyakran gondolkodnak az érzéseikről és értékelik az élet sokféleségét” – nyilatkozta Colver.

Fedezz fel egy új élményt!

Bár a kutatók hasonló következtetésekre jutottak már korábban is, de Colver volt az, aki bebizonyította, hogy a zenére adott ilyen reakció valószínűsége nem az azt hallgató érzelmi, hanem annak intellektuális oldalától függ. Például, amikor egy személy megpróbálja elképzelni, hogyan fejlődik tovább egy zenei kompozíció, vagy megpróbálja elképzelni a zenét a fejében. „Ezt talán úgy lehetne leírni, mintha zenét hallgatnánk a fantáziákkal együtt” – magyarázza a tudós.

Így azok az emberek, akik szó szerint belemerülnek a zenébe a gondolataik, a gondolkodási folyamatok által, sokkal valószínűbb, hogy „gyönyört” tapasztalnak, mint azok, akik pusztán kellemes háttérzajként hallgatnak zenét.