Érdekes világ – megdőlt a téli melegrekord Norvégiában

Döbbenetes, de januári melegrekordot mértek Norvégiában, a Sunndalsøra nevű kisvárosban, ahol csütörtök délután 19 fokot mutattak a hőmérők, a Norvég Meteorológiai Intézet szerint. Érdekes világban élünk az már biztos, a korábbi ehhez hasonló melegrekordot 1989-ben jegyezték fel, ám akkor csupán 17,9 fokig kúszott fel a hőmérséklet.

A meteorológiai intézet egyik munkatársa szerint egyébként a szokatlanul meleg időjárás a hegyek felől érkező meleg főnszélnek köszönhető. A következő napokra azonban heves viharokat jósolnak, ami durva lehűlést is hozhat majd magával.

Az érdekes világ egyébként napi szinten lep meg minket, hiszen az idei tél eddig elég enyhének bizonyul, ami a heves aktivisták szerint a durva klímaváltozás eredménye.

A norvég településhez ráadásul nem ez az egyetlen melegrekord köthető, ugyanis 1998 decemberében 18,3 fokot is mértek, a legmelegebb februári nap pedig szintén ott volt, 1990-ben, amikor is 18,9 fokot mértek.

További furcsaság egyébként, hogy Norvégiában országszerte igencsak enyhe a tél, ugyanis a More og Romsdal megyei Andalsnesben 18,6 Celsius-fokig is felkúsztak a hőmérők az elmúlt napokban, ezt a csúcsot azonban megdöntötte a sunndalsørai 19 fokos meleg.

Persze az időjárás nem csak a skandináv országokban produkál furcsaságokat, hiszen nálunk is dőltek a melegrekordok. 2018 januárjában például megdőlt az országos melegrekord, amikor is 17,7 fokot mértek a Baranya megyei Mohácson. Sőt, ekkor a hajnali melegrekord is megdőlt, ugyanis 10 foknál magasabb hőmérsékletet mértek.

Persze kérdés, hogy ez valóban a klímaváltozásnak tudható-e be vagy egy teljesen természetes jelenség, ám annyi biztos, hogy az idei tél nagy eséllyel tartogat még meglepetéseket mind Norvégiában mind pedig itthon. Bízzunk azért abban, hogy a melegedés nem bosszulja meg magát és nem kell márciusban is havat lapátolnunk és nagykabátban járnunk, mint néhány évvel ezelőtt, amikor március 15-én gyakorlatilag ellepte a hó az országot.