Gyász: Elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező

77 éves korában, csütörtökön elhunyt Marton László. A hírt a család közölte az MTI-vel.

A Kossuth-díjas rendező 1943-ban született Budapesten. A Színház és Filmművészeti Főiskola rendező szakának elvégzése után a Vígszínházban kezdte pályáját, 1968-ban. 1979-től 1985-ig a színház főrendezője, 1987-től egészen 2009-ig igazgató-főrendezője, majd 2017-ig főrendezője volt.

Tanított belföldön és külföldön egyaránt. Vendégrendezőként több ízben is dolgozott Izraelben, Németországban, Finnországban, és Kanadában.

Színházi vezetőként a régi vígszínházi hagyományok megtartására, és folytatására törekedett. Vonzó, nagy tömegeket érdeklő darabokat állított színpadra, a klasszikusok mellett musicaleket is. Legsikeresebb rendezései közé sorolható a Szentivánéji álom és A padlás is.

1975-ben Jászai Mari díjat, 2003-ban Kossuth díjat, 2016-ban Prima Primissima díjat kapott, de külföldön is díjakkal ismerték el munkásságát, 2004-ben kapta meg az egyik legrangosabb ír színházi elismerést, az Irish Theatre Awardsot.

2017-ben az őt ért szexuális zaklatási vádak miatt lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetemen felfüggesztette oktatói tevékenységét. Visszatérésére idén februárban került sor Veszprémben, ahol a Tartuffe-ot rendezte.