Ha te gyermekednek is van ilyen játéka, akkor nagy veszélyben van! Egy megsérült gyermek családja elmeséli az igazságot.

A fidget spinner egy stresszoldó játék, mely elárasztotta az irodákat, az iskolákat, az egyetemek tantermeit és a tömegközlekedést is. Ez az új divatőrület jellegét tekintve hasonlít az ezelőtti generáció tamagocsi, tertisz vagy jojó által keltett divathullámhoz. A fidget spinnert gyerekek és tinédzserek pörgetik nap mint nap ugyanazzal a lelkesedéssel, mint amivel pár hónapja a pokémonokat vadászták.

Mint minden modern divatcikknek, ennek is vannak már ellenzői, akik szerint nem csak, hogy felesleges kütyü, hanem ráadásul még veszélyes is. A Ketkes.com szerkesztősége most feltárja a titkot, miért gondolják sokan a fidget spinnerről, hogy veszélyes játék.

Kinek hasznos a fidget spinner?

A matatókütyük, mint a fidget spinner is, egy nem túl nagy, szimmetrikus tárgy, aminek a közepén egy csapágy található. Egy mozdulatra a csapágy körüli játék elkezd mozogni, pontosabban pörögni a saját tengelye körül.

A fidget spinnerből ma már rengeteg színű és formájú változat kapható. (A leggyakoribb változat a háromágú csillag alakú)

Hasznos-e a fidget spinner a gyerekek részére?

Tanulmányok kimutatták, hogy az ismétlődő tevékenységek segítenek a figyelemhiányos gyermekeknek. Hogy a ceruzával kocogtatod az ütemet, rajzolsz vagy a fidget spinnert pörgeted teljesen mindegy, a hatásuk ugyanaz.

Az a célja ennek a kis pörgentyűnek, hogy növelje az ütemérzéket, ezért valóban segít az adott feladatra koncentrálni és mellőzni a zavaró tényezőket a feladat végrehajtása során.

Valami szokatlan

Ha jobban megnézzük magát a tárgyat, ez egy darab műanyag vagy fém egy csapággyal a közepén. A fidget spinner legnagyobb előnye az, hogy kompakt méretű. Éppen ezért bárhová magunkkal tudjuk vinni, iskolába, utazáskor vagy akár az irodába.

A gyermekek versenyeket szerveznek, trükköket találnak ki a fidget spinnerrel, kihívásokat hajtanak végre, és videókat vesznek fel, amiket aztán a világhálóra tesznek ki.

A szülők riadót fújnak

A fidget spinner népszerűsége kezd saját maga ellen fordulni, ugyanis a legnagyobb ellenzői maguk a tanárok. Azt állítják, hogy a nebulók olyan szenvedélyesen és mániákusan forgatják, pörgetik a fidget spinnereket, végzik velük a különböző trükköket, hogy másra nem is koncentrálnak a tanórán.

Ráadásul nem minden trükknek lesz jó vége. Például Ausztráliában egy 11 éves fiú, édesanyja elmondása szerint, majdnem kiverte saját szemét, amikor megpróbálta elkapni a fidget spinnerét, de az nem sikerült. Az egyenesen a szemébe vágott és komoly sérülést okozott a gyereknek.

Ezen kívül ezek a játékok életveszélyes sérüléseket is okozhatnak a gyerekeknek. Kelly Rose Joniec, egy texasi anyuka mesélte el a következő esetet: lánya majdnem meghalt, mert a fidget spinnerből levált egy darab, ami közvetlenül a lánya torkába esett. Csak operációval tudták eltávolítani a darabot, ami majdnem a kislány fulladásához vezetett. A nő ezután közzétette esetét a közösségi hálón is, hogy ezzel is figyelmeztesse a többi szülőt a veszélyre.

Szakértők szerint a fidget spinnert nem ajánlott 8 évnél fiatalabb gyermekek kezébe adni, illetve ha mégis odaadják, a szülőknek nagyon éberen figyelemmel kell tartaniuk a gyermeküket. Hiszen a gyermeki kíváncsiság és könnyelműség könnyen tragédiához vezethet.

Sosem tudhatod, hogy mi okozhat kárt gyermekedben. Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel, valószínűleg ők is találkoztak már a fidget spinnerrel.