Hóban sétáló farkasok az Aggteleki Nemzeti Parkban (kameracsapda videó)

Több farkast is megörökített Szabó Ádám zoológiai szakreferens és nagyragadozó-kutató vadkamerája az Aggteleki Nemzeti Parkban. A felvételeken az állatok, fittyet hányva a zord időjárásra és a rögzített kamerára, nagy nyugalommal bandukolnak a szakadó hóesésben. – szúrta ki a turistamagazin.hu.

Az éjszakai felvételen három farkas látható, amint rá se hederítve a kameracsapdára, békésen sétálnak a hóban. Az első állatnak csak a hátsó része és a farka tűnik fel egy pillanatra a képen, mert éppen a videó kezdetén suhan el a kamera előtt.

A videó január 3-án, este fél 10 körül készült, de az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság alig néhány órája posztolta ki a Facebook-oldalán. Az Aggteleki-karszton bizonyítottan évekkel ezelőtt megtelepedtek a farkasok, de a Zempléni-hegységben, a Bükkben és a Börzsönyben is előfordultak már észlelések. A szakemberek szerint ettől még nem veszélyes kirándulni ezeken a vidékeken, a farkas ugyanis jó hatással van az erdei életközösségekre, rejtőzködő életmódja miatt pedig nem valószínű, hogy találkozunk vele, de ha mégis, itt van néhány tanács, mit kellene tennünk.

– Ne kezdjünk el szaladni, illetve soha ne vegyük üldözőbe.
– Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, az állatot szemmel tartva, hátrálva távozzunk.
– Rákiabálással, tapsolással elriaszthatjuk a farkast.
– Ne etessük az állatot.
– Ne vegyük el tőle a zsákmányát, és ne is próbáljuk elzavarni onnan.
– Ha kutyával kirándulunk, azt SOHA ne engedjük szabadon, kizárólag pórázon vezessük.
– Ha esetleg egy barlangban bukkanunk a farkas búvó- vagy szaporodóhelyére, gyorsan távozzunk.

Még mindig sok tévhit él az emberekben a farkasokkal és a ragadozókkal kapcsolatban, ezeknek jártunk utána a Semmi okunk félni farkastól című turistamagazin cikkében.

A találatért köszönet a turistamagazin.hu honlapnak!