Hogy én ezt korábban nem tudtam! Ezután ezt fogom tenni minden kopott, elnyűtt cipővel

Viseletes sportcipő? Két típusú ember létezik, az egyik, aki ezeket egyszerűen kidobja, a másik, aki viszont ismeri ezeket a varázslatos trükköket, melyekkel szinte újjá lehet varázsolni régi lábbelinket.

Mit tehetünk, ha cipőnk vászon része csúnyán megkopott, kifeslett, esetleg kiszakadt, lyukas? Mi a teendő, ha cipőnk talpa megsárgult, vagy ismeretlen eredetű fekete sávok jelentek meg rajta? Hogyan moshatjuk ki helyesen a cipőt a mosógépben? Most mindez kiderül!

Cipőjavítás

Javítás. Micsoda súlyos szó ez! Pedig egyszerű folyamatokról van itt szó: a cipőt megvarrjuk, ahol szükséges, festjük és természetesen tökéletesen megtisztítjuk. Úgy gondolom, nincs abban semmi szégyellnivaló, ha az ember maga szeretné megjavítani kedvenc cipőjét!

A vasalható textil matrica

  • A cipők, sportcipők kopott orr-részét, még ha azt egy lyuk „díszíti” is, vasalható textil matricával könnyedén újszerűvé varázsolhatjuk.
  • Mindenképpen mossuk ki, és szárítsuk meg a javítandó cipőt!
  • Mielőtt a vasalható textil matricával való munkát megkezdenénk, varrjunk a lyukra egy darabka szövetet. Ezt mindenképpen a cipő külsejére kell felvarrni, különben a folt nyomja majd lábunkat és zavar annak kényelmes használatában.
  • Forrósítsuk fel a vasalót a maximumig és a gőz funkciót kapcsoljuk ki.
  • Vágjuk ketté a vasalható textil matricát. A hátlapot távolítsuk el és tegyük rá a textil matricát a cipőre.
  • A matricára helyezzünk egy szilikon papírt vagy konyharuhát, majd a vasalót. Tartsuk rajta egészen addig, amíg a ráncok el nem tűnnek. Az esetleges felesleget kis ollóval (például körömvágó ollóval) vágjuk le.

És hogyan fehérítsük ki a cipőt?

A fehér talpú cipő nagyon hamar elvesztheti színét, könnyen szennyeződik. De könnyedén visszakaphatja a fehérségét, ehhez csupán citromsavra lesz szükségünk. Alaposan dörzsöljük be a citromsavval a cipő talpát, majd hagyjuk állni egy ideig, azután jó alaposan mossuk le. Ugyancsak kiváló cipőtalp-fehérítőszer a szódabikarbóna is.

Azonban az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb módszer a következő: végy egy elhasznált fogkefét és fogfehérítőt tartalmazó fogkrémet. Ez a páros még a különösen makacs szennyeződéseket, elszíneződéseket is eltávolítja. Sokszor azonban a hagyományos radírgumi is kellő segítség, ha egy foltot kell a cipőről eltávolítani. Tehát nem kell annyira sietni, a megsárgult talpú cipőt még nem érdemes egyből a kukába dobni.

Hogyan mossuk a cipőt?

Adódik az örök kérdés: lehet-e, szabad-e cipőt mosógépben mosni? Természetesen szabad, de néhány szabályt feltétlen be kell tartani. Még a nagyon öreg cipők is tartásukat vesztik a mosás során.

Viszont abban az esetben, ha a cipődön fényvisszaverők (ún. macskaszemek) vannak, tilos mosni, mert ezek a mosás során jó eséllyel leválnak róla. A mosás előtt feltétlenül ki kell húzni a cipőfűzőt a cipőből, mert így sokkal jobban sikerül tisztává varázsolni.

Mosás előtt a cipőt tegyük mindenképp egy mosózsákba. Válasszuk a „finom” programot, ill. amikor a mosás hőmérséklete nem haladja meg a 30 fokot. Érdemes a centrifugálást kikapcsolni, mert ez árthat a mosógépnek még abban az esetben is, ha a cipőket nem is károsítaná.

Semmi esetre se használj szárítógépet a cipők szárítására! Ezzel kárt tehetsz a cipőkben, azok eldeformálódhatnak. Mielőtt a cipőket kitennéd száradni, jól tömjed ki fehér papírral. Az újságpapír erre a célra nem a legmegfelelőbb, mert nagyon könnyen rátapad a cipő belsejére, illetve megszínezi azt. Az egyik legjobb erre a célra a fehér, vagy átlátszó sütőpapír.

Abban az esetben, ha a cipődnek kellemetlen szaga van, a szódabikarbóna segít! Helyezz egy estére a cipődbe egy műanyagzacskót, melyet előtte megtöltöttél szódabikarbónával, de ne zárjad le, hagyjad nyitva. A szódabikarbóna nem csak a nedvességet szívja magába, hanem a kellemetlen szagokat is, hidd el, reggelre, mintha csoda történt volna!

Ötletek cipőfűzéshez

Sokszor elég a cipő fűzőjét kicserélni ahhoz, hogy teljesen új külsőt adjunk az esetleg már nem a legszebb, megunt cipőnknek. Egy színes fűző a régi helyett, és szinte új!

Miért ne lehetne pont a cipőfűzővel egyedit alkotni? Mutatunk neked néhány kreatív ötletet, hogyan teheted cipődet egyedivé csupán azzal, hogy újszerűen fűzöd be a cipőfűzőt. Jegyezzed meg ezeket, és alkalmazd ezeket a megoldásokat!

Remélem, hogy ezekkel a trükkökkel egy kicsit segítettünk, hogy régi cipőid ne végezzék idő előtt a kukában. Megírhatod nekünk a saját ötleteidet, tapasztalataidat, mivel varázsolod te szebbé, újabbá lábbelidet. Hálásak leszünk érte.