Hogyan termelhetünk kifogyhatatlan mennyiségű áfonyát az udvaron, vagy az erkélyen?

Az áfonya nagyon egészséges és ízletes gyümölcs, fogyaszthatjuk nyersen, de süteményekben is fenséges, sőt akár ínycsiklandó lekvár is készülhet belőle. Most megmutatjuk, miért érdemes rendszeresen áfonyát fogyasztani és azt is megmutatjuk, hogyan kell ültetni.

Nagyon sok jó hatását ismerjük ennek az apró szemű gyümölcsnek pl. megelőzi a koleszterinszint növekedését a vérben. Segíti az agy működését és javítja a memóriát, mivel nagy mértékben tartalmaz antioxidánsokat.

Az áfonya tápanyagokban gazdag de kalóriaszegény ezért, ha napi egy bögrével elfogyasztunk belőle, akkor a szervezetünknek szükséges napi C vitamin 24 százalékát és a K vitaminnak 36 százalékát visszük be természetes úton. Ha az áfonyát rendszeresen fogyasztjuk csökkenti a vérnyomást és segít az érrendszeri betegségek kialakulásának a megelőzésében is.

Egy kutatás adatai szerint, ha napi 50 grammot elfogyasztunk ebből a gyümölcsből kúraszerűen, 8 héten keresztül, akkor 4-6%-al csökkenthetjük a vérnyomás értékét. Mivel az áfonya antioxidánsokban gazdag, késlelteti az öregedést és a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez is hozzájárul.

Mivel tudjuk, hogy az áfonya fogyasztása milyen jótékony hatással van a szervezetünkre ezért érdemes otthon termelnünk, mutatjuk, hogyan!

Áfonyatermesztés a kertben

Az első fontos dolog az áfonya termesztésénél, hogy találjunk megfelelő helyet, hiszen az áfonya bokros gyümölcs, ezért szüksége van jó termőtalajra és napsütésre. Ha tömbházban próbálkozunk áfonya termesztéssel, akkor mindenképpen szükségünk lesz egy nagyobb cserépre, vagy hordóra. Ennek a bokros gyümölcsnek kb. hat láb hosszúságú helyre van szüksége, hogy kellőképpen fejlődhessen. Ha több áfonya bokrunk van akkor 2,5 – 3 láb távolság az ideális hely a tövek között.

Az ültetés

A legtöbb országban ősszel, vagy tavasszal ültetik az áfonyát. Az áfonyát ültessük savanykás földbe és az ültetést követő napokban többször öntözzük, mert ilyenkor sok vízre van szüksége.

A nyírás

Amikor az áfonyabokor kezd terebélyes lenni meg kell kezdeni a rendszeres nyírást, mert az erősebb ágak így könnyebben hozzásegíti a növényt az egészséges növekedéshez és a gyümölcs is nagyobb szemű lesz. Ahhoz, hogy megőrizzük a gyümölcs folyamatos termelődését az elhalt ágakat vágjuk le ollóval. Amikor az áfonyabokrot nyírjuk ne felejtsük el, levágni a lenti elhalt ágakat és vágjuk vissza rövidebbre akár a felére a megmaradó ágakat.

A termőtalaj ápolása

Minden esetben organikus trágyát kellene alkalmazni, hogy megelőzzük a bokor minőségének a romlását. Válasszunk egy tavaszi napot ennek a műveletnek az elvégzésére és még egyszer végezzük el ugyanezt a nyírás után. Ha ilyen módon gondozzuk az áfonyabokrot akkor 4 – 5 évtizeden keresztül gyümölcsöt fog teremni.

Áfonyatermelés az erkélyen

Nagyobb cserépben, vagy hordóban az erkélyen is termelhetünk áfonyát. Amire figyelnünk kell, hogy savanyú földbe ültessük és évente kétszer organikus műtrágyával ápoljuk. Az áfonyának nincs szüksége folyamatos napsütésre, ezért ha erkélyen próbálkozunk a termesztésével, próbáljunk meg neki valamennyi árnyékot biztosítani. Illetve a locsolásról se feledkezzünk meg. Mivel az áfonyának alapvetően nagy a helyigénye, ezért előfordulhat, hogy kevesebb, vagy kisebb szemű gyümölcs lesz rajta, mint a kertben termő áfonyán. A téli időszakban is kint hagyhatjuk az erkélyen, de takargassuk be, hogy el ne fagyjon a gyökere.

Reményeink szerint ezekkel a tanácsokkal a segítségetekre lehettünk és egyre többen próbálkoztok az áfonya otthoni termesztésével a kellemes íze és a szervezetre gyakorolt jó hatása miatt.