Jó gyerek szerep avagy- Kinek az életét éljük

Életed egy lehetséges forgatókönyve:

Elég szorgalmas vagy az iskolában, mert tudod, ha tanulsz, akkor több esélyed van olyan életet élni, amilyet szeretnél, legalább is ezt mondják, sugallják tanáraid, szüleid.

Te mindent megteszel, jó, néha lazítasz, de azért odafigyelsz arra, hogy a dolgok jól menjenek.

Ha rosszabb jegyet kapsz, akkor jobban odafigyelsz és rákapcsolsz a tanulásra, hogy megfelelj a kimondott, ki nem mondott elvárásoknak. Ha jó vagy dicséretet kapsz és érzed, hogy szeretnek.

Telnek-múlnak az évek, elvégzel egy fősulit vagy egy egyetemet.

Lehet, hogy nem erre vágysz elsődlegesen, de nem mersz belevágni saját elképzelésed megvalósításába, mert a környezetedben élők -akikre felnézel és, akik szerinted jobban ismernek téged-, azt mondják nem való az neked.

Mondjuk az egyetemen megismerkedsz egy sráccal, akivel nagyon jól megértitek egymást, és amikor nincs a társaságodban hiányérzeted van.

A fiúval az egyetemi évek után is együtt maradtok, lesz egy állásod, aminek pályakezdőként nagyon örülsz.

A legszebb éveidet éled, csak anyagilag nehézkes kicsit, de van remény. Párodnak is jó állása van, a közös életet tervezitek. Egyszer csak várandós leszel, és úgy érzed révbe ért az életed.

A baba megszületésével elkezdődnek a hétköznapok. Nincs pároddal közös vacsora, szórakozás, csak a kicsi, aki annyira édes teher.

Új ismerőseid lesznek gyermeked által. Látszólag mindened megvan, egészségesek vagytok, ám gyakran feszült, ideges, fáradt vagy a napi terhek súlya alatt.

Az időhiány miatt még el is hidegültök egymástól pároddal. Kezdenek öröm nélküliek lenni a hétköznapok és mindig vársz valamit, amitől feldobódsz.

Nem érted mi történik, hiszen te maximálisan odateszed magad mindenütt, de a helyzet nem lesz jobb.

Egy idő után felmerül benned a kérdés.

Ennyiről szól az élet? Anya, háziasszony, feleség, dolgozó nő, stb.? Ki vagyok én valójában? Mit akarok? Kinek az életét éltem eddig? Mit rontottam el?

Nem vagy egyedül, sok nő fejében fogalmazódnak meg hasonló gondolatok.

Kinek az életét éljük

  • Nem a saját életed éled. Gyerekkorod óta vágysz az elismerésre, mert lehet, hogy nem fogadtak el olyan csodásnak, amilyen vagy. Esetleg feltételekhez kötötték a szeretetet szüleid. Ezért megfelelésből akartál jó jegyeket szerezni az iskolában, mert egy szófogadó gyerek ezt teszi és olyankor dicséretet, szeretetet kaptál.
  • Nem próbáltad ki saját magad, mert mindig valaki mást helyeztél magad fölé, aki tudja mi a jó neked.
    Valójában a sok tapasztalásból jutunk közelebb magunkhoz, így magabiztosságot is szerzünk az életben. Ha még kudarcot is vallasz egy-egy helyzetben, az is téged erősít, fejleszt. Hiszen a problémától nem megijedni kell, hanem kihívásnak, játéknak felfogni, amely előrébb visz a tapasztalásokban és abban is hogyan álljunk ki magunkért.
  • Igazából nem tudod milyen céljaid vannak, vagy annyira megvalósíthatatlannak tűnnek, amivel nem is érdemes foglalkozni. Pedig a teremtés ott kezdődik, hogy vannak vágyaid, aminek a megvalósulásába maximálisan bele éled magad és apró lépésekkel közelítesz célodhoz. Közben olyan készségekre teszel szert, amelyek a célmegvalósításhoz szükségesek.
    Egy sikeres versenyző, amikor még álmodozik a sikerről nincs birtokában annak a teljesítménynek, amellyel később az első helyet megszerzi. Csak kitartóan fejleszti magát és adott versenyre lesz olyan erőnléte, ami lehetőséget ad neki a győzelemre. Álmaid, vágyaid ma még nem elérhetőek, ezért vágyak, de ezért ne mondj le róluk.

Ha pároddal meghitt együttlétre vágysz, a megfelelések miatt lelkiismeret furdalásod lehet, hogy gyermekedet hanyagolod.

Márpedig a sok szerep ütközéssel járhat, kivéve, ha önszeretetből, célirányosan döntesz, jól beosztod az időd, és megegyezésre törekszel. Ehhez le kell mondani arról, hogy neked kell mindent megcsinálni, megoldani.

Nem kell mindenütt bizonyítanod. Ha tudod, hogy elég jó vagy, akkor erre nincs is szükséged. Ha szereted magad, a megoldandó helyzetek nem gyűrnek maguk alá, mersz segítséget kérni és elfogadni.

Sosem késő önértékelésed növelni

Nagyon jó hír, hogy nem kell senki más ahhoz, hogy önszeretet szinted növekedjen. Elég vagy hozzá TE! Minden rajtad múlik, hogy jól érezd magad a bőrödben és értékesnek érezd magad, szeresd magad.

Önértékelés növelés utáni változások

– Más lesz fontossági sorrended, kiegyensúlyozottabb, boldogabb életed lesz.

– Mivel már nem kell párod, szüleid, főnököd elismerése, belevágsz olyan tevékenységekbe is, amikbe eddig nem mertél.

– Eddigi életed csalódásait, sérelmeit megbocsátod, hiszen ezek nem neked szóltak, csak eddig magadra vetted őket.

– Önértékelésed növelésével egyre szebb lesz a világ és teremtésében részt veszel. Amikor jóban vagy magaddal, kisugárzod és ragyogsz. Ez szeretteidnek is nagy örömére lesz.

Boldogabb életed megteremtéséhez a gyakorlás segít. Ott válik tudássá a sok információ. Ezért készítettem az Önszeretet növelése ingyenes útmutatót, amiben gyakorlati feladatokat is találsz, hogy felfedezd önmagad. Ha szeretnél segítséget életed megváltoztatásához, írj e-mailt ide: lehetjoinfo@gmail.com „kérem az ingyenes útmutatót” megjegyzéssel.

Szeretettel!

Nacsa Éva
személyre szabott önértékelés fejlesztő tréner
www.noionbecsules.hu
https://www.facebook.com/noionbecsules/