Legalább egyet tarts belőlük otthon – Növények, melyek valódi oxigénbombaként tisztítják meg a lakás levegőjét

Otthon nevelt növényeink nemcsak az oxigéntermelésért felelősek, de rendelkeznek azzal a képességgel is, hogy megtisztítsák a levegőt mind a méreganyagoktól, mind a penésztől. Csökkentik az esélyét a káros anyagok belélegzésének, így biztosan jót tesznek egészségünknek.

A NASA egy szobanövényekkel kapcsolatban végzett tanulmányában rájöttek arra, hogy néhány növényfajtának a többinél jobban megvan az a képessége, hogy megszűrje a levegőt és eltávolítson belőle szerves, párolgó vegyületeket. Ezek a növények építőanyagoktól, portól, festéktől is megtisztítják a levegőt.

Most 6 olyan növényt mutatunk be, amit érdemes otthon, a lakásban tartani

Aloe

Ez a növény azért nagyszerű, mert növeli az oxigén szintjét, miközben elnyeli a szén-monoxidot, a szén-dioxidot és a formaldehidet. Egyetlen aloe növénnyel elérhetjük azt az eredményt, amit 9 biológiai légtisztítóval.

Szobafikusz (Ficus Elastica)

Ez a fantasztikus növény nagyon igénytelen, sok fényre sincs szüksége. A fikusz rendkívül hatékony a levegő formaldehidtől való megtisztításában. Arra viszont ügyeljünk, hogy a növény levelei mérgezők, ezért tartsuk tőle távol a gyerekeket és a háziállatokat.

Borostyán (Hedera Helix)

Ennek a növénynek minden otthonban ott lenne a helye. Képes eltávolítani a levegőben jelenlévő méreganyagok 60%-át és a fekália szemcsék 58%-át a keletkezéstől számított 6 órán belül.

Póknövény (Chlorophytum Comosum)

A póknövény még minimális fény mellett is képes a fotoszintézisre. Kiválóan elnyeli a levegőben lévő toxinokat, mint a sztirol, a szén-monoxid, a formaldehid vagy a benzin. Egy darab póknövény kb. 200 m2-es tisztítja meg a levegőt.

Anyósnyelv vagy kígyónövény (Sansevieria Trifasciata)

Az anyósnyelv szinte elpusztíthatatlan növény. Rendkívül ellenálló és csak nagyon kevés fényre van szüksége a fotoszintézishez. Amellett, hogy képes eltávolítani a toxinokat, sok oxigént is termel éjszaka, ezért jó helye van a hálószobában.

Béke liliom vagy vitorlavirág (Mauna Loa Spathiphyllum)

Az egyik legjobb választás a levegő vegyi anyagoktól és mérgektől való megtisztításához. A triklór-etilént és a formaldehidet is kiszűri.

A NASA ajánlása szerint 500 m2-en legalább 15-19 ilyen növényt kellene tartani. Ez azt jelent, hogy egy 80 m2-es lakásban már 3-4 elegendő belőlük. A hálószobába ne felejtsünk el növényt tenni, mivel feltehetően itt töltjük a legtöbb időt.