Méhek formálták meg hazánk térképét Kiskunmajsán

Fotó: Tapodi Kálmán

Perneki Lajos kiskunmajsai méhész egy különleges alkotásra lett figyelmes még 2013-ban. A kaptárból kiemelt keret egyikén Magyarország térképét látta kirajzolódni. A méhészberkekben “Mézes Lajcsiként” ismert férfi elmondása szerint 50 éves pályafutása során még nem találkozott ehhez hasonlóval.

Az őszi pergetés kezdete előtt, a kaptárból kivett Hunor-keret mindkét oldalán egyértelműen kivehető volt Magyarország térképe. A szorgos méhek csak néhány sejtet hagytak szabadon, Budapestnél és Kiskunmajsánál.

“A természet csodája ez a remekmű!”

– mondta Perneki, aki tízéves korában lett a méhészet szerelmese. Az 1960-as évek elején családjával nehéz körülmények között éltek tanyájukon. Amikor az édesanyja átküldte a szomszéd nénihez, aki kedvesen mézzel kínálta, akkor határozta el, hogy méhészkedni szeretne felnőttként. Lenyűgözte az édes, gyöngyöző, aranysárga nektár. Mindez 50 évvel ezelőtt történt – olvasható a baon.hu portálon.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Ma már 140 méhcsaládja van az ezüstokleveles méhésznek, akit szorgos kis “dolgozói” a különleges, Magyarországot ábrázoló térképpel ajándékozták meg. A szakember szeretné megőrizni az utókor számára a nem mindennapi keretet, ezért felajánlotta azt a gödöllői méhészeti múzeumnak.