Mire használható egy kerti faház?

kerti faház
kerti faház

A kertünket sokféleképpen kihasználhatjuk, lehet veteményesünk, kerti konyhánk, kiülős részünk, játszótér a gyerekeknek, és lehet benne kerti faház is. Ez utóbbi számos célzattal kerülhet a kertünkben, mert bár tárolásra használják a legtöbben, mégis számos funkcióval bírhat, és természetesen nemcsak az udvaron kerülhet felállításra. A kerti faházak általában olyan, fából készült építmények, melyek mérete 6 négyzetmétertől akár 24 négyzetméterig is terjedhet. Zárhatjuk őket tolózárral, de kulcsra zárható kivitel is létezik.

Kerülhet rájuk ablak, ami lehet fix vagy nyitható, ennek értelmében pedig a kertiházak többet is tudhatnak, mint egyszerű sufniként vagy fészerként gondolni rájuk. A használatuk sokféle lehet, amit a vásárlás előtt mindenképp figyelembe kell venni. Persze a használatot a kertünk adottságai is befolyásolják, ezeket sem árt számításba venni. De lássuk, hányféleképpen hasznosítható egy kerti faház. A legáltalánosabb funkciótól a legkülönlegesebb megoldásokig sokféle módon hasznosíthatjuk őket.

Amire a legtöbben használják a kerti faházat: tárolásra

Azzal nem árulunk le különösebben nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a tárolás a legalapvetőbb funkciója egy kerti faháznak. A legtöbben erre a célra is vásárolják. Kisebb vagy nagyobb kerti szárszámokat tárolnak benne, kapát, gereblyét, ásót, de akár fűnyírót vagy kapálógépet is. Akadnak, akik háziállatokat tartanak, és a kerti tárolóban a takarmányokat tárolják. Egyesek vegyszertárolónak használják, de akadnak, akik beérik az egyszerű szerszámtároló funkcióval. Tárolni természetesen sok mindent lehet egy kerti faházban.

Mivel ellenáll az időjárás viszontagságainak, és nem ázik be, így télen a nyári kerti parti kellékeit, a bográcsozás eszközeit, vagy akár a kerti bútorokat is tárolhatjuk benne. Van, aki a kerti játékokat tartja itt télen, illetve nyáron a hűvösebb időben, de akár a trambulin téli tárolására is alkalmas lehet. Ha tehát szükségünk van egy tárolóra a kertben, akkor a kerti faház kerti tárolóként való használata egy nagyon jó megoldás lehet erre a problémára. De a kerti faház használata akár túl is mutathat az egyszerű tároláson.

Mire használható még a tároláson túl

Mivel a kerti faházat zárható kivitelben is kérhetjük, így akár műhelynek is berendezhetjük, hiszen vannak nagyobb, 4×6 méter alapterületű faházak is, melyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy akár munkapad is legyen bennünk. Használhatjuk nyáron vendégháznak is, bár azt nem árt tudni, hogy szigetelve nincsenek, így a hideg időben nem lesz odabent túl meleg. De ha már a szállás funkciónál tartunk, sokan választják a kerti házat nem az udvaruk díszeként tárolásra, hanem akár a horgásztó partjára menedéknek és tárolónak.

Mivel ablakkal is kérhető, akár a gyermekeink játszóháza is lehet egy kerti ház. Természetesen elsőre túlzásnak tűnhet egy kerti faházat építeni csak azért, hogy a gyerekek játszanak benne, ugyanakkor ezek az építmények stabilak, biztonságosak, kiállják az idő próbáját, a gyermekünk pedig egészen kamasz koráig nem fogja kinőni, ha pedig ez megtörténik, tárolásra még tökéletesen tudjuk majd használni.

Érdemes kihasználni az oldaltetős kivitelt is

A kerti faházak között vannak lapos tetős kivitelek, melyeket akár oldaltetős kivitelben is kérhetünk. Ezt a lehetőséget azért is érdemes megfontolni, mert az oldaltetőt számos módon kihasználhatjuk. Az alap méret általában két méter az oldaltető esetében, ugyanakkor kérhetünk akár 4 méteres oldaltetőt is, ami alá akár egy autó is befér, tehát autóbeállónak is használhatjuk, hogy megvédjük az autónkat az időjárás viszontagságaitól.

Ugyanakkor az oldaltető alatt a kerti bútorok is helyet kaphatnak, vagyis az árnyékolás is megoldottá válhat, hiszen a tető védeni fog minket a nagy nyári melegben és árnyékot biztosít. Használhatjuk azonban csak tárolásra, ahogyan a kerti faházat is, kerülhet alá bicikli, de akár farakás is, amire éppen szükségünk van. Az oldaltető ugyebár csak fedelet biztosít, oldalfala nincs, de még így is védelmet nyújthat az eső ellen, mondjuk a kerékpárok számára. Ha tehát van helyünk az oldaltető számára is, akkor érdemes megfontolni, hogy ezt a funkciót is ki tudjuk-e használni.

Oldaltetős kivitelő faházat a Fahazepito.hu kínálatában egyszerűen tudunk rendelni:

https://fahazepito.hu

Milyen kerti faházat válasszunk?

A kerti faházak sokfélék lehetnek azon túl is, hogy kérünk-e oldaltetőt vagy sem. Méret és kivitel tekintetében is eltérőek lehetnek. A faház kiválasztásokat először gondoljuk végig, hogy milyen funkcióra fogjuk használni, és ehhez mely kivitel és méret lesz a legalkalmasabb. Ha azonnal nem fogjuk tudni megépíteni a kerti házat, akkor érdemes úgy megvásárolni, hogy lapra szerelve, csomagban szállítsák ki. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy mi minden lesz majd a csomagban.

Vannak esetek, ahol csak a faanyag és az illesztések kerülnek a csomagba, bizonyos esetekben viszont még a felületkezeléshez szükséges lazúr is megérkezik az alapanyagokkal. Érdemes olyan kerti házat választani, ahol csak az van a csomagban, amire szükségünk lesz, se több, se kevesebb, és saját magunk is fel tudjuk majd építeni a saját kerti faházunkat, nem igénye a dolog szakembert, maximum egy segítő kezet.