Mit tanulhat meg a gyermek még születése előtt? Kár, hogy ezt nem tudtam korábban

Perinatális (születés előtti) nevelés – a pszichológia korántsem új irányzata, a különleges személyiség születésének a kulcsa.

Ismert, hogy 2 ezer évvel ezelőtt Kínában már az anyaméhben próbálták befolyásolni a magzat fejlődését. A terhes nők festői környezetben élő közösségekbe telepedtek le, ahol zenéléssel, festéssel és lelki egyensúlyt segítő gyakorlatokkal foglalkoztak.

Az ultrahangos diagnosztikai készülékek fejlesztésével (a XX század második felében) a kutatók képesek voltak megfigyelni a magzat viselkedését és bebizonyították, hogy az anya gondolatai és érzelmei, a környezeti zajok közvetlen hatással vannak a magzat fejlődésére.

A születés előtti nevelés

A gyermekkel kapcsolatot teremteni és a megszületendő személyiséget fejleszteni már jóval a megszületése előtt szükséges. Felfedezték, hogy a terhesség 24. hetében állandósul a gyermek agyi tevékenysége, a 27. héten pedig már reagál a vizuális ingerekre és még a fejét is az erős fényforrás irányába fordítja!

Íme, néhány egyszerű gyakorlat, melyek segítenek fejleszteni a gyermek képességeit, készségeit és hozzájárulnak a jövőbeni bensőséges kapcsolat létrehozásában is.

1. Felébredéskor üdvözöljük az apróságot, lefekvéskor kívánjunk neki szép álmokat.

2. Séta közben, vagy házimunka végzése közben halkan dúdold az abc-t. A gyermek később könnyebben fog megtanulni olvasni.

4. Köztudott, hogy Mozart művei többnyire pozitív hatással vannak a magzatra: váljon szokásoddá, hogy legalább napi egy órát hallgasd a nagy zeneszerző műveit!

5. A mesék a memóriafejlesztésben és a kreatív gondolkodásban segítenek. Lefekvéskor (biztosan észreveszed, hogy a baba mikor válik nyugodttá), olvass neki például népmeséket.

6. A foglakozásokba vond be az apukát is! A „Kakukk!”  játék erre pont megfelelő. Az apuka tegye a fejét a hasad egyik oldalára és mondja azt, hogy „Kakukk”, ezt addig ismételje, míg a gyermek nem reagál rá (megmozdul), utána csinálja ezt meg a másik oldalon is.

Nem érdemes túlzásba vinni az anyaméhben történő nevelést. Ne feledd, hogy még egy meg nem születtet gyermekkel van dolgod, ezért ne terheld őt túlzottan! Az ilyen fajta játékból napi pár perc is elegendő.

Ez a cikk a barátidnak is érdekes lehet!