Most olvastam mi riasztja el a büdös poloskát!

Az ősz elejétől a tél beköszöntéig gyakori probléma, hogy poloskák lepik el a lakásokat, házakat. Idén mondhatni poloska invázió van, sokkal nagyobb számban kerültek elő ezek a rovarok, mint az elmúlt években! A szakemberek szerint a poloskától nem kell tartani, mert nem jelentenek veszélyt. Több poloska fajta van, a zöld színű vándorpoloska és a mezei poloska az, amely nagy számban megjelent. Természetes ellenségük nincs, a madarak sem eszik meg őket, így elég nehéz megszabadulni tőlük.

A poloskák berepülhetnek az ablakon, az ablak keretben is tanyázhatnak, de bemászhatnak az ajtó alatt, vagy akár a virágcserepek alatt is meghúzhatják magukat.

A legkönnyebben úgy védekezhetünk ellenük, hogy szúnyoghálót szerelünk az ablakokra, így nem tudnak berepülni, bár a kisebb réseken így is bemászhatnak.

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Ne tapossuk el, vagy üssük le őket, mert nagyon büdösek. A legjobb, ha egy befőttesüvegbe csúsztatjuk bele egy papírlap segítségével. A poloska nagyon lassú mozgású, így nem lesz nehéz becsúsztatni egy zárható üvegbe. Ha sikerült befogni, hagyjuk az üvegben, pár nap alatt elpusztul, vagy dobjuk ki üvegestől, minél messzebb a lakott területtől. Ne engedjük ki az ablakon, mert újra berepülhet és ne húzzuk le a vécén, mert azt is képes túlélni és onnan is visszamászik.

A másik hatékony megoldás, hogy egy alumínium dobozba meleg vizet öntünk, mosogatószert oldunk fel benne és megvilágítjuk egy olvasólámpával. Este kapcsoljuk be, ha több poloska van a lakásban hagyjuk így egy ideig, a meleg és a fény odavonzza őket és elpusztulnak.

A lakásban lévő poloskáktól a fenti módszerekkel szabadulhatunk meg. Viszont ettől még berepülnek az ablakon és az ajtón a poloskák. Ha nincs az ablakon szúnyogháló, csak rövid ideig szellőztessünk. A büdös bogarak a hideg elől keresnek menedéket, ezért repülnek be. A poloskák a hideget és a vizet nem bírják, tehát ahogy hűvösebb lesz az idő, el is tűnnek. Addig viszont örömmel napoznak a házak falain, ami ellen túl sokat nem tehetünk. Vegyszerekkel lefújhatjuk a házfalát, de ez sem öli meg őket azonnal és ettől még ugyanúgy berepülhetnek.