Ópiumfüggő papagájok garázdálkodnak az indiai mákmezőkön

Az indai Madhya Prades államban élő máktermesztők kénytelenek éjjel-nappal őrködni terményük felett, ugyanis a nagy csoportokban érkező papagájok komoly fenyegetést jelentenek portékájukra.

A szórványos esőzések már eddig is befolyásolták a termesztést, de az igazán komoly gondot a gazdák szerint az ópiumfüggő papagájhordák jelentik.

A madarak nemes egyszerűséggel függőjévé váltak az ópiumszármazékok alapanyagának.

A gazdák hangszórókkal és petárdákkal is próbálkoztak, hogy távol tartsák a madarakat, de nem jártak sikerrel. Ezután a helyi önkormányzathoz fordultak segítségért, ott azonban süket fülekre találtak, így nem maradt más lehetőség, mint a mezők folyamatos őrzése. A „harc” nem ért véget, a madarak továbbra is menetrendszerűen érkeznek a napi adagjukért.

„Egy mákvirág kb. 20-25 gramm ópiumot tartalmaz. A papagájok naponta 30-40 alkalommal repülnek ide, ami komoly pusztítást eredményez a mákmezőkön. Minden lehetséges módszerrel próbálkoztunk, hogy távol tartsuk őket, de nem jártunk sikerrel, nem tudjuk őket elijeszteni.”

– mesélte az egyik gazda.

A Zee News videóján látható, ahogy a papagájok nagy lendülettel vetik bele magukat a lakomába, néhány mákvirágot pedig magukkal is visznek. Állítólag a madarak rájöttek arra is, hogy melyik napszakban érdemes érkezniük annak érdekében, hogy a legkisebb feltűnést keltsék.

Dr. R.S. Chundawat, egy indiai ópium specialista azt nyilatkozta a Daily Mailnek, hogy a mákban lévő kábítószer ugyanolyan hatással van a papagájokra, mint az emberre a kávé és a zöld tea, vagyis egy azonnali „löketet” biztosít számukra. A függőség kialakulása pedig a papagájok esetében is ugyanúgy történik, mint az embereknél.

Nem ez az első alkalom, hogy az indiai máktermesztőknek gondot okoznak a függő papagájok. Tavaly helyi beszámolók szerint a madarak Rajasthanban garázdálkodtak, 4 évvel ezelőtt pedig Chittorgarhban és Pratapgarhban történtek hasonló esetek.