Sikerült: Varga Csaba feljutott a több, mint 8000 méteres Hidden Peak csúcsára

Fotó: facebook.com/KalifaPage

Jól van, és teljesen elégedett Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat nagyváradi hegymászója, aki hóviharban jutott fel a 8080 méteres Hidden Peak-re a Himalájában – írja a hvg.hu.

„Az időjárás-előrejelzés alapján jó időre lehetett számítani, ehhez képest szinte végig hóvihar volt. Éjjel fél egy körül kezdtük a csúcstámadást, de hiába vártuk, hogy az idő javuljon, a hóesés mellett a szél is nagyon fújt, ezért szinte semmit nem láttunk. Ebből a szempontból a vége nagyon nehéz volt. Utána azonban kiváló idő lett.” – nyilatkozta a hegymászó az MTI-nek nem sokkal a sikeres csúcstámadás után.

CSÚCSFOTÓK – Varga Csaba már az alaptáborban! 💪🇭🇺💪"Mi van Ferivel?" – ez volt Csaba első kérdése :DA Gyönyörű Hegy…

Közzétette: Kalifa – 2019. július 21., vasárnap

Hozzátette: a nehéz időjárási körülmények ellenére sem gondolt arra egy pillanatig sem, hogy visszafordul, bár ha tudták volna, hogy hóvihar lesz, minden bizonnyal egy nappal később támadták volna meg a csúcsot. Az utolsó szakaszon Varga kb. ezer méter szintemelkedést teljesített rögzített kötelek nélkül, olykor 40-50 fokos meredekségű szakaszokat megmászva.

Az erdélyi magyar hegymászó elmondta, a mászásokra kizárólag a legszükségesebb, közel 40 kilónyi felszerelést viszi magával, ez most sem volt másképp. Ebben a csomagban a hálózsák, a sátor, és egyéb nélkülözhetetlen dolgok találhatóak.

„Serpák nélkül szoktam hegyeket mászni, én mindent saját erőből cipelek fel, és hozok le. Nem mindenki mászik így, van egy kollégám, aki 120 kilónyi felszerelést vitt magával.” – tette hozzá.

A Hidden Peak a kínai-pakisztáni határon, a Himalájában található. Varga Csabának ez volt a negyedik, magashegyi teherhordók, és pótlólagos oxigén nélkül megmászott nyolcezer méter feletti hegye, ennél többet csak egy magyar, a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt teljesített.

„Erőss Zsolt a magyar csúcstartó tíz 8000 méter feletti sikeres csúcsmászással, Klein Dávidnak ugyanúgy négy van, mint nekem, ő most küzd az ötödikért a K2-őn. De őszintén szólva számomra ez nem a versengésről szól, a hegymászás szeretete a lényeg. Erősst annyiban követem, hogy én is plusz oxigén nélkül mászom. Nem a hegymászás a fő foglalkozásom, mindig kérdéses, hogy lesz-e pénzem, időm, motivációm, és kedvem edzeni.” – mondta Varga, aki Nagyváradon él, foglalkozását tekintve pedig építész.

Kihangsúlyozta, hogy magyar állampolgárként, magyar zászlóval, Nagyvárad felirattal mássza meg a hegyeket.

„Az expedícióm egyik fontos mondanivalója, hogy a magyarok szülőföldön való boldogulását tartom jónak, legyen az Felvidéken, Kárpátalján, Székelyföldön, a Délvidéken, vagy bárhol a világon” – zárta gondolatait Varga.