Több évtizednyi házimunkát kell visszamenőleg kifizetnie egy argentin férjnek

A bíróság álláspontja szerint a házimunka is teljes értékű munkának számít.

Könnyen lehet, hogy eddig még sosem látott ítéletet hozott egy argentin bíróság egy válóper során. A 70 éves férjnek valamivel több, mint 50 millió forintnyi argentin pesót kell fizetnie volt feleségének a hölgy 27 éven át végzett házimunkájáért cserébe. A bírónő alapos mérlegelés után hozta meg meghökkentő ítéletét: A három évtizedig tartó házasságban világos volt, hogy kinek mi a feladata. A feleség felhagyott karrierje építésével (annak idején közgazdasági diplomát szerzett) otthon maradt, vezette a háztartást, és gyermeket nevelt. Mire azonban férje elhagyta, és így óhatatlanul bekövetkezett a válás, az asszony már 60 éves volt, a munkaerőpiacra pedig ilyen hosszú kihagyás után nem volt esélye visszatérni, ennek következtében nyugdíja rendkívül alacsony lett.

„A nők társadalmi alárendeltsége elsősorban a férjüktől való anyagi függőségből ered.”

– jelentette ki a bírónő.

Az egykori házaspár 10 éve él külön, beszámolók szerint a férfi jómódban él, exfelesége azonban állandó anyagi problémákkal küzd. 

Az ítéletről pozitívan nyilatkozott Lucia Martelotte, a Latin-Amerikai Igazság és Társadalmi Nemek Csoport igazgatója. 

„Ez a döntés merőben új szemléletről tesz tanúbizonyságot, mert világossá teszi, hogy a gyereknevelés és a házimunka ugyanolyan munka, mint a többi, hiszen ezek a feladatok is erőfeszítést, rengeteg időt, és talpraesettséget igényelnek. Ezt azonban sokan megkérdőjelezték eddig, épp ezért az otthon maradó nők nem is kaptak érte semmilyen fizetséget.”

– mondta az igazgató.