10 szokás, amelyek rossz hatással vannak a vesékre!

A vese páros szerv és nagyon fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. Megtisztítja a vért a káros anyagoktól és egyensúlyban tartja a víz és a só mennyiségét. Ugyanakkor hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és elősegíti a vörösvérsejtek képződését. Még hosszan sorolhatnánk a vesék funkcióit, de sajnos be kell ismernünk, hogy sok esetben nem vesszük komolyan ennek a szervünknek a fontosságát és nem segítjük a helyes működését. A legtöbb embernek van néhány rossz szokása, melyek egyáltalán nincsenek jó hatással a vesék egészségére. A most következő sorokban felsorolunk néhány olyan szokást amelyekről érdemes lemondanunk, ha szeretnénk megőrizni a veséink egészségét.

1. Alkoholfogyasztás és dohányzás

Számtalanszor bebizonyították már, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja az egészségünket. Ezek a szokások gátolják a vesék helyes működését, így nem tudják felvenni a harcot a káros anyagokkal szemben, de ezek az anyagok rossz hatással vannak a testre. A filmekben azt látjuk, hogy mindenki dohányzik és alkoholt fogyaszt, ez félrevezetés, hiszen aki a való életben is így él, az rombolja az egészségét, amelynek súlyos következményi lehetnek. Gondoljuk meg kétszer is, hogy meggyújtunk- e egy cigarettát és megiszunk- e egy üveg sört!

 2. Az alvás

Az alváshiány vesebetegséget idézhet elő. A magyarázat abban rejlik, hogy éjszaka míg alszunk, a vesét alkotó szövetek megújulnak, amikor pedig nem alszunk eleget, ez a folyamat csak részlegesen megy végbe.

3. Nagymértékű koffeinfogyasztás

Ez a jó alvást is megnehezíti. A kávéban és az üdítőitalokban koffein van, ezek nagy mennyiségű fogyasztása káros a szervezetre, a vesékre pedig különösképpen. A koffeinnek vízhajtó hatása van, dehidratálja a szervezetet és arra készteti a vesét, hogy fölöslegesen dolgozzon, ami túlterheltséget jelent.

4. Passzív életmód

A passzív életmód rossz hatással van a vesékre, mivel ahhoz, hogy a vérkeringésünk jó legyen, szükség van minden órában egy kis mozgásra. A rendszeres testmozgás segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésében is.

5. A B6 vitamin hiánya

A vese helyes működése érdekében be kell vinnünk a szervezetünkbe minden nap 1,3 ml B6 vitamint. Ez a vitamin megtalálható a szárnyashúsokban, a halban, a burgonyában és a gyümölcsökben, kivéve a citrom és narancs féléket.

6. Vizelt visszatartás

A gyakori vizelet visszatartás a vesék helytelen működéséhez és inkontinenciához vezethet.

7. Nagy mennyiségű nátrium

A fő nátrium forrás az emberi szervezet számára a só, de ha nagy mennyiségű sót fogyasztunk, akkor a vesék már nem tudják egyensúlyban tartani a víz és a nátrium mennyiséget a vérben. Ajánlott napi só fogyasztás egy felnőtt számára 5 – 6 g.

8. Vakmerő diéták

A vakmerő diéták folyamán a veséknek duplán kell dolgozniuk és még a szükséges tápanyagokhoz sem jutnak hozzá.

9. Fölösleges fehérje

A fehérje nem gyűlhet össze a szervezetben, ahogy a zsírok sem. A magas fehérjebevitel megterheli a veséket.Így a vesekő kialakulásának kockázata is nagyobb.

10. Kevés vízfogyasztás

Ahhoz, hogy a vesék és a teljes szervezetünk jól működjön, megfelelő mennyiségű vizet kell fogyasztanunk, minden nap. A víz kimossa az összes mérget a szervezetünkből.

A veséink egészsége a mi kezünkben van, szokjunk le a rossz szokásokról és sokkal jobban fogjuk érezni magunkat!

A cikk tájékoztató jellegű, a helyes diagnózis felállításáért és a megfelelő kezelés érdekében forduljatok szakorvoshoz!