6 ellazító jóga póz a könnyebb elalvásért

Könnyítsd meg magadnak az elalvást relaxációs hatású jóga gyakorlatokkal. A következő pózok ellensúlyozzák a stresszt és elősegítik a mélyebb ellazulást.

1. Ülő szögtartás (Upavistha Konasana)

Ülj le az ágyra, lábaidat vesd szét széles terpeszben. Helyezz el egy párnát vízszintesen magad előtt és a csípőtől kiindulva hajolj előre, karjaidat nyújtsd előre egészen addig, míg felsőtested már a párnán pihen. Ebben a testhelyzetben lélegezz mélyeket 10-szer. Belégzés közben lassan emelkedj vissza ülő állásba.

2. Sáska póz (Salabhasana)

Feküdj a hasadra, tégy magad alá egy párnát, hogy megtámassza a csípődet és a hasadat. Nézz lefelé, nyakad nyújts ki, kezeidet pedig kulcsold össze a hátad mögött. Végy levegőt, közben nyújtsd meg karjaidat, kezeidet fordítsd a mennyezet felé, a lábujjaidat nyomd a matracba. Fújd ki a levegőt és próbáld magad megtartani ebben a pózban. Végy újra levegőt, emeld meg a mellkast és a fejet. Fújd ki a levegőt és maradj ebben a testhelyzetben. Nyújtózz meg és vegyél levegőt 10-szer. Az utolsó kilégzésnél lassan ereszkedj vissza az ágyra és helyezd magad mellé karjaidat.

3. Fél gyertyaállás (Viparita Kanari)

Ha úgy döntesz, hogy a 6 jóga póz közül csak egyet próbálsz ki, mindenképpen ez legyen az, mert ez egy különlegesen hatékony gyakorlat.

Helyezz egy párnát az ágy végébe és úgy helyezkedj el, hogy ülőcsontod az ágytámlának vagy a falnak támaszkodjon. Lábaidat emeld fel, nyújtsd ki a mennyezet felé, karjaidat oldalra kinyújthatod kényelmesen. Ez a gyakorlat fantasztikus hatással lesz rád, ha sokat vagy talpon. Javul a keringésed, ami nyugtatja és kiegyensúlyozza szinte valamennyi folyamatot a szervezetben. Maradj így 2-3 percig. Majd hajlítsd be a térded és egyik oldalra fordulva ereszkedj az ágyra.

4. Istennő póz (Supta Baddha Konasana)

A párnát hosszában helyezd el az ágyon és feküdj rá, hogy már a derekadtól kezdve megtámasszon. Lábfejeid a talpnál érintkezzenek, a térdek kétoldalt lazán feküdjenek. Maradj így legalább 2 percig. Ha a belső combodban vagy a derekadnál fájdalmat érzel, tegyél párnákat a lábad alá is!

5. Fekve csavarás (Jathara Parivartanasana)

Hajlítsd be a térdeidet és dönts őket balra. Karjaid tenyérrel felfelé feküdjenek. Képzeld el, hogy mikor lélegzetet veszel, a levegő áthullámzik a gerinceden és kioldja belőled a feszültséget minden kilégzéskor. Maradj így 1 percig, majd végezd el a gyakorlatot a másik oldalon is.

6. Hulla póz (Savasana)

Feküdj a hátadra, a párnát hosszanti irányban helyezd a gerinced alá. Lábaidat nyújtsd ki. Bal kezedet tedd a szívedre, a jobb kezedet a hasadra. Vegyél lélegzetet mélyen, háromszor. 4-ig számolva vegyél levegőt, majd tartsd benn, míg elszámolsz 7-ig, majd a kilégzést 8-ig elszámolva végezd. Négyszer ismételd meg.

Egészséges és boldog álmokat!