Életben maradt a világ legkisebb súlyú újszülöttje

A 245 grammal világra jött kislány öt hónaposan hagyhatta el a kórházat.

Az Iowai Egyetemen vezetett nyilvántartás szerint a 245 grammal született csecsemő a legkisebb, életben maradt újszülött a világon, bár nem zárható ki, hogy volt, voltak nála kisebbek, akikről a nyilvántartást nem értesítették.

A kisbaba az anya terhességének 24. hetében, császármetszéssel jött világra tavaly decemberben, egy San Diego-i kórházban. Az édesanya rosszul lett, kórházba került, ahol terhességi toxémiát diagnosztizáltak nála, ami az ő, és babája életét is veszélyeztette, ezért a sürgősségi császármetszés elkerülhetetlen volt. Az orvosok a szülés után azt mondták az édesapának, körülbelül 1 óráíg fog élni a gyermek.

„Az egy órából kettő lett, aztán egy nap, egy hét…”

– mesélte most az anya. A család engedélyezte, hogy történetüket leközöljék a sajtóorgánumok, de attól elzárkóztak, hogy nevüket nyilvánosságra hozzák. Kérésük az volt, a médiában gyermeküket nevezzék Saybie-nek, ahogy a csecsemőápolók is hívták.

Saybie-t születése után a kórház koraszülött intenzív osztályán gondozták, ahol szépen fejlődött és gyarapodott, így májusban sikerült elérnie a 2500 grammos súlyt, ezért édesanyjával együtt hazaengedték őket.

A kórház szerint a baba nagyon szerencsés volt, ugyanis a rendkívül kis súllyal született koraszülötteknél gyakran súlyos komplikációk lépnek fel (agyvérzés, tüdő és szívproblémák), ám Saybie esetében egyik sem fordult elő.