A japán futballisták és a szurkolók példát mutattak az egész világ számára, amikor összeszedték a szemetet a meccs után a stadionban!

„Nehéz kimondani is, de ami ma történt, az tragédia, és be kell ismerni.” Ezekkel a szavakkal illette a japán válogatott edzője a világbajnokságon elszenvedett vereségüket. A drámai meccs után Japán búcsúzott az oroszországi bajnokságtól.

Senki sem ítélte volna el a sportolókat és a szurkolókat, ha ezek után csalódva hagyják el a stadiont és bánatukat alkoholba fojtva próbálják feldolgozni a történteket. Ehelyett a Ketkes szerkesztőségének munkatársai a labdarúgó-világbajnokság története során valami egészen csodálatos dolgot láttak.

A fenti képeket a japán csapat öltözőjében készítették a vesztes meccs után, miután a sportolók elhagyták a stadiont. Makulátlan tisztaság, még a WC is ragyogott, sőt a kis szekrényen a rendező országnak hagytak egy üzenetet is. Tökéletes helyesírással írták rá a következőt: „Köszönjük”. Vajon hogy viselkedhetnek így a japán csapat játékosai egy igencsak szoros, de drámai vereséggel végződő mérkőzés után? Azok számára, akik esetleg nem látták a meccset: Japán Belgiummal játszott és már 2:0-ra vezettek, amikor a belgák nagy hajrában egyenlítettek, majd a mérkőzés drámai 94. percében berúgták a harmadik góljukat, így Japán, bármennyire is jól játszott, elvesztette a mérkőzést.

És mindezek után, amikor a tragédia minden japán szívhez eljutott, visszafogott gesztusokkal az edző a tusoló alá parancsolta a játékosokat. A rajongók persze alig tudták visszatartani, a könnyeiket, és elindultak a kijárat felé. De nem azért, hogy a legközelebbi kocsmába menjenek folyékony vigaszért. Mindenki meglepetésére szemeteszacskókkal kezükben tértek vissza, és elkezdték összegyűjteni a többi szurkoló által eldobált szemetet.

Hogy az saját, vagy más szurkolók szemete volt, nem számított, ez a japán futballszurkolók hagyománya, amit ebben a helyzetben is véghezvittek. Ez felettébb tiszteletre méltó.

Azt ilyenkor azért meg kell jegyezni, hogy nem minden japán rajongó csinálta ezt. Közülük is sokan vannak, akik szemetelnek, mint sajnos oly sok más focirajongó. Azonban minél többen mutatják meg ilyen pozitív példával, hogy lehet máshogy is, annál nagyobb esély van ennek a rossz szokásnak a megváltoztatására! Gratulálunk a japánoknak!