A karitatív munkát végző fiatalok ingyen lakhatnak egy idősek otthonában

Hollandiában, Deventerben egy új kezdeményezés kimerítette a win-win fogalmát. A fiatalok ingyen lakhatnak a Humanitas nevű idősek otthonában, ezzel megspórolva a rendkívül drága albérlet díját, amennyiben vállalják, hogy havonta 30 órát az idősekkel töltenek.

Elmennek bevásárolni nekik, beszélgetnek velük, aki kapható rá, azt bevezetik az internet és az okostelefonok világába, megtárgyalják a napi aktualitásokat, vagy elkísérik őket az orvoshoz. Sokaknak azonban az is elég, ha van, aki meghallgatja őket.

Az idősek tehát társaságot és plusz segítséget kapnak, a programban részt vevő fiatalok pedig sok pénzt spórolnak meg, ráadásul a két generáció az együtt töltött idő következményeképp jobban megismeri egymást.

A nemzedékeket átfogó modell bevezetése óta az idősek saját bevallásuk szerint nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak. Sőt, arra is volt példa, hogy barátság alakult ki olyanok között, akiket 50-60 év választ el!

A program egyelőre minden kezdeti várakozást felülmúlva működik, teljes sikernek tekinthető. A fiatalok tudják, mit vállaltak, felelősségteljesen látják el feladatukat, így az együttélés zökkenőmentes.