Egy forint támogatást sem kap a négy gyermeket nevelő rokkant édesanya

A nagyúti Molnár Zsolt a Facebookon írta le családja kálváriáját, bejegyzésére azóta több ezer reakció érkezett. A szomorú történet lényege a következő: A férfi Zsuzsanna nevű felesége, aki főállásban neveli négy gyermekét, látásvesztés miatt 87 százalékban rokkant lett, ennek ellenére egyetlen forint támogatást sem kap az államtól.

„Nagyon meglepett, hogy ennyi embert érdekel majd a poszt. Csak ki akartam írni magamból a csalódottságom és a felháborodásom, azt hittem, a családon és a barátokon kívül más nem osztja majd tovább.”

– mondta Molnár Zsolt. A férfi szerint ügyükben nincs esély méltányosságra, a rivaldafénynek csak azért örülnek, mert így talán segíthetnek tájékozódni a hasonló helyzetben lévőknek.

Zsuzsanna látása tavaly kezdett el gyors ütemben romlani. A CT vizsgálatra két hónapot kellett várnia, majd a háziorvos egy sürgősségi MRI beutalót írt a neurológiára. Újabb másfél hét telt el, mire megcsinálták, ezután azonban a nő máris idegsebészhez ment, mivel kiderült, hogy jóindulatú agydaganata van, ez nyomta a látóidegeit. A daganat eltávolításra került, de addigra a látóidegek szempontjából már késő volt, azok elhaltak. Sajnos sem műtéti úton, sem gyógyszeres kezeléssel nem lehet az asszony látóidegein segíteni. Ezután 87 százalékban rokkantnak minősítették Zsuzsát, majd a hónap elején jött az újabb hideg zuhany: Hivatalos tájékoztatást kaptak a rokkantellátás mértékéről, amit 0, azaz nulla forintban állapítottak meg. Az indoklás szerint azért, mert Zsuzsanna négy gyermekét főállásban neveli, 2004 óta van otthon, az ilyen támogatások mértékénél pedig a munkaviszony az elsődleges tényező.

„Az OEP biztosításom megvan, az orvosok ellátnak, de a fizetésem a NAV rendszerében 0 forint, személyi jövedelemadót nem fizettem, így nem jár pénz nekem.” – mondta Zsuzsanna.

A nőnek utoljára 2004 elején volt munkaviszonya, 2015-től főállású anya. A család alaposan utánaolvasott a jogszabályoknak, de semmi bíztatót nem találtak a férj elmondása szerint. Felvették a kapcsolatot a kormányhivatallal is, ott azt a választ kapták, hogy fellebbezésre nincs lehetőségük. Szerencsére a férfinak biztos munkahelye van.

„A méltányosság kizárva, nem tudunk további lépéseket tenni az ügyben”

– mondta Zsolt. Fogyatékossági járadék jár nekik, ez jelenleg 27500 forint, de még nem tudják biztosan, hogy ebben az összegben a tb benne van-e, vagy azt még külön be kell fizetniük. Jelen állás szerint az asszony öregségi nyugdíjat kaphat majd, 28500 forintot. Ez azonban még nagyon messze van, mivel Zsuzsanna mindössze 38 éves.