Ezt okozza az emberi felelőtlenség: Cigicsikkel eteti fiókáját ez a madár

Szívbemarkoló pillanatot rögzített az USA partjainál egy természetfotós: egy kormos ollóscsőrűt örökített meg, ahogy a strandon cigarettacsikkel eteti kicsinyét – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Karen Mason a közösségi médiában osztotta meg az esettel kapcsolatos aggályait, és arra kérte a dohányosokat, hogy ne dobálják el a csikkeket.

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság közleményében szívszorítónak titulálta a képet, és kiemelte, hogy a természet és az állatvilág küzd azért, hogy alkalmazkodni tudjon az emberi szemeteléshez.

A madarak a cigarettafiltert élelemnek nézhetik, ezért táplálják vele csemetéiket. Mason egy másik fotót is készített, amelyen egy fióka a csőrében viszi a csikket.

„A madarak nagy része kíváncsi azokra a dolgokra, amelyeket kidobunk, megpróbálják kideríteni, hogy ehetőek-e, vagy sem. Sajnos ez a madár tápláléknak gondolta a cigicsikket.” – mondta a Madárvédelmi Társaság szóvivője.

Egyre gyakoribb az a jelenség, hogy az ember által kidobott termékek állatokat betegítenek, vagy ölnek meg. Az is előfordult már, hogy a madarak fészekrakáshoz használták fel a szemetet.

„Sajnos sokan úgy vélik, hogy a szemét veszélytelen, maximum a környezet lesz rendetlen tőle. Ezek a képek azonban rávilágítanak arra, hogy valójában milyen drámai hatása van a természetre.” – figyelmeztetett a szóvivő.

A cigaretta füstszűrője a legtöbb esetben műanyag rostokból, cellulóz-acetátból készül, és hosszú évekig tart, míg a környezetben lebomlik. A világ minden pontján megtalálhatóak szétdobálva, óriási feladat elé állítva ezzel a természetvédőket.

Forrás: Karen Mason