Fagyállóval mérgezik a háziállatokat Szentendre közelében

Fotó: illusztráció

Több állatorvos és gazdi is figyelmeztet a veszélyre: felelős állattartásra, és fokozott óvatosságra hívják fel a környéken lakók figyelmét.

Az utóbbi időszakban megnőtt az állatmérgezések száma Szentendrén és vonzáskörzetében (Surányban és Budakalászon is jelentettek mérgezéses esetet.) A kutya és macskatulajdonosok riadóztatják egymást a veszélyről. A közösségi oldalak csoportjaiban leírt esetek szerint fagyálló folyadékkal átitatott táplálékot szórnak ki, amitől több kutya és macska is súlyosan megbetegedett, vagy elpusztult. A fagyálló rendkívül veszélyes, hiszen édes íze miatt az állatok előszeretettel kóstolják meg. A kihelyezett „csalik” között volt belsőség, macska és kutyatáp, hús, és kockacukor is. 

Fotó: illusztráció

A helyi állatorvosok mindent elkövetnek az állatok megmentéséért, mint írták, megesett, hogy egész éjjel küzdöttek a házikedvencek életéért. A Facebookon terjedő információk szerint Szentendrén eddig a Sztaravodai út melletti réten, az Egres út környékén, a Stromfeld utca közelében, valamint a Vasúti Villasornál, és az Acél és Csabagyöngye utcák környékén történt mérgezés.

FiGYELEM!Az elmúlt hetek során Szentendrén több helyen is kutyákat és macskákat mérgeztek meg fagyálló folyadékkal….

Közzétette: Szentendréért Fülöp Zsolttal – Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület – 2019. július 4., csütörtök

Fontos, hogy a gazdák a szokásosnál is jobban figyeljenek állataikra, ne engedjék őket szabadon, valamint akadályozzák meg, hogy bármit a földről megegyenek. Arra kérnek mindenkit, hogy aki gyanúsan viselkedő embert, embereket lát (pl. valamit kirak, kiszór a földre) az azonnal hívja a rendőrséget. Ha pedig mégis bajba kerül egy házikedvenc, a gazdák tegyenek feljelentést. Sajnos nincs mód arra, hogy a nap 24 órájában figyeljék az utcákat, a mezőket, de a fokozott figyelem segíthet elkapni az elkövetőt, elkövetőket. Az állatok mérgezése bűncselekmény – hívta fel a figyelmet a Társaság az Élhető Szentendréért csoport bejegyzésében. Ugyanakkor többen azt is felvetették, hogy például a mezőt a gazdák használják, és a sok kutyaürülék miatt a szénát már nem tudják etetésre használni, vagy az esetlegesen bélférges kutya megfertőzheti a lovakat is. Ezért fontos, hogy a gazdák szedjék össze a „kutyagumit”.