Halálút: Továbbra is a négyes főút a legveszélyesebb

Két héttel ezelőtt egy román kisbusz sofőrje nyolc utasával, – köztük egy állapotos kismamával – menet közben Facebook liveozott. Ez a felelőtlen viselkedés pedig kilenc ember életét követelte.

AZ ATV stábja ellátogatott a tragédia helyszínére

Annak jártak utána, változott-e valami az útviszonyokkal kapcsolatban. A 4-es úttal ugyanis több probléma is van. Bizonyos szakaszokon nincs záróvonal, nincs sebességkorlátozó tábla, és azt sem jelzi semmi, hogy az előzés nagyon veszélyes lehet. A baleset után néhány nappal egy tapasztalt sofőr, Szabó Zsolt nyilatkozott, aki évtizedek óta használja a szóban forgó utat. “A határon fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályait tartsák be. És főleg a sebességet. Azt tudomásul kell venni, hogy Románia nagyon nagy, a sofőrök nagyon messziről jönnek, és mire ideérnek, rettenetesen elfáradnak a sofőrök. Pihenniük kellene.” – mondta.

A Youtubeon rengeteg felvételt találni életveszélyes előzésekről, melyek ezen az úton készültek

Út közben folyamatosak a beláthatatlan, veszélyes előzések. A Zoom.hu hírportál stábja még télen látogatta meg a 4-es utat, akkor még rosszabb volt a helyzet, mert akkoriban még a kátyúkkal is meg kellett küzdeniük. Bizonyos útszakaszokon táblák is jelzik a veszélyt, ennek ellenére ezeken a részeken sem jobb a helyzet, sem a sebesség, sem az előzések tekintetében.

Ez a leghosszabb és legforgalmasabb főút Magyarországon. 352 km hosszú a Budapesttől Záhonyig érő út

A KSH adatai szerint naponta majdnem 14 ezren használják. Ez az egyik magyarázata annak, hogy az ország összes útja közül itt történik évek óta a legtöbb baleset, 2016-ban 187. Ebből 13 halálos, 46 súlyos, 128 könnyű sérüléssel járó volt. Idén már biztos, hogy még rosszabbak lesznek a számok, mert már májusig tizenketten veszítették életüket itt. Talán az út felújítása és szélesítése a jövőben javíthatja a statisztikákat.