Idén lenne 73 éves Máté Péter! Sajnos nagyon korán tért örök nyugalomra, 37 évet élt

A tragikusan fiatalon elhunyt Máté Péter idén lenne 73 éves. Az 1947. február 4.-én, Budapesten született énekes-dalszerzőről sokan gondolják, hogy külföldön világsztár lehetett volna. Hat évesen kezdett zenélni, de zeneiskolában csak 14 éves korától képezte magát.

Első zenekarát 1965-ben, az érettségi vizsgájának évében alapította. A Műegyetem Ezres klubjának rendszeres fellépője volt a hetvenes évek elején. A Metronóm 77 televíziós fesztiválon második helyezett lett az „Együttlét” című dalával.

Máté Péter: Együttlét

1979-ben a Magyar Rádió nívódíját nyerte el. Sylvie Vartan előadásában „Nicholas” címmel az „Elmegyek” című dala világsláger lett.

Máté Péter – Elmegyek

A világ számos pontját bejárta zenei pályafutása alatt. Megfordult Párizsban, Kanadában, Athénban, és Kubában is. Színházi darabok kísérőzenéjét szerezte, több musical hangszerelése is a nevéhez fűződik. Előadóként több duettet énekelt, partnerei között Cserháti Zsuzsa, Dékány Sarolta, és Kovács Kati is szerepelt. 

Az Illés együttessel készítette első dalait. 1967-ben saját szerzeményével, melynek címe a „Néger zongorista dala” volt, elnyerte a Magyar polbeat fesztivál első díját.

Máté Péter ( Pol-Beat)-A néger zongorista dala

Fiatalon házasságot kötött Dékány Saroltával, de két év után elváltak, gyermekük nem született. Második felesége Kovács Edit, aki két kislánnyal ajándékozta meg, Edittel és Dorottyával. Özvegye, lányai és unokái máig megünneplik a születésnapját. Dorka lánya hat évesen vesztette el imádott édesapját. Ma már az ő gyermekei tinédzserek. Kamilla és Dani sajnos nem ismerhették meg legendás nagypapájukat, ám tehetségét örökölték, mindketten játszanak hangszeren.

Máté Péternek 1984. szeptember 7.-én Hódmezővásárhelyen, másnap pedig Mindszenten voltak előadásai. 1984 szeptember 9.-én szívrohamban halt meg. 37 évet élt. Népszerűsége a mai napig töretlen, rövid élete során négy lemeze jelent meg. Közel 150 dala maradt fent, és halála után több mint 20 lemeze jelent meg. Leghíresebb slágerei a Most élsz, az Elmegyek, a Zene nélkül mit érek én, és az Azért vannak a jó barátok.

Maté Péter: Azért vannak a jó barátok

Sajnos élete során szóló koncertet nem adott, és felesége, Edit szerint halála előtt nem sokkal a pálya elhagyása is megfordult a fejében. Nagyon korán távozott, de elévülhetetlen dalain keresztül tovább él a zeneszeretők szívében.