Így termelj 1 négyzetméternyi területen 100 kg burgonyát!

A burgonya egy olyan zöldség amelynek fogyasztása jó hatással van a szervezetünkre, csak sajnos az utóbbi időben annyira leértékelték ennek a zöldségnek a jótékony hatását, hogy többen is úgy gondolják, hogy teljesen ki kell iktatni a táplálkozásból. Sokan nem tudják, hogy a burgonya több fajta vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében.

A burgonya fogyasztás előnyei: nagy mértékben tartalmaz C vitamint, káliumot, magnéziumot és rostokat. Egy darab sült burgonya a napi szükséges B6 vitamin 21%-át tartalmazza, ez a vitamin fontos szerepet tölt be az érrendszer és az idegrendszer egészséges működésében sőt a sportolók teljesítményét is természetes módon növeli. A burgonyában található flavonoidok erősítik a légzőszervet és segítenek a rák megelőzésében is.

Most pedig lássuk, hogyan termelhetünk 100 kg burgonyát egy négyzetméternyi területen:

Ezt a megoldást olyan személyeknek ajánljuk akik szeretnének nagy mennyiségű burgonyát termelni, de nincs rá megfelelő méretű területük. Egy amerikai kertész ötlete a magasságban vagyis függőlegesen növekedő burgonya, amelynek termesztéséhez szükséges egy kis munka, hozzáértés és fa.

Mire lesz szükség?

  • vető burgonyára,
  • 24 db lécre – 1 m hosszú és 20 cm széles legyen egy darab léc,
  • 4 db vékonyabb fa oszlopra – 1,2 m magasságú,
  • csavarok vagy szeg a fa felcsavarozásához.

A négy darab oszlopra csavarozzunk 4 lécet és állítsuk be a kívánt helyre, tegyünk bele egy réteg földet. Ültessünk bele egy réteg burgonyát. A burgonyák között 10 cm távolság legyen. Csavarozzunk egy sor lécet a keretre és tegyünk rá ismét egy sor földet, vessünk bele egy újabb adag burgonyát.

Ismételjük ezt a módszert a lécekkel ameddig 6 emelet megépítéséig eljutunk.

Hogyan szedjük fel a burgonyát: a burgonya felszedése lépcsőzetes módon történik először a legalsó részről vesszük le óvatosan a léceket és így haladva felfelé, ahányszor szükségünk van burgonyára. Az amerikai kertész ötletének köszönhetően egy 0,4 négyzetméternyi területen akár 45 kg burgonyát is megtermelhetünk. Ebből az adatból kiszámolva az egy négyzetméternyi területen 100 kg burgonya is megtermelhető.