Kiderült, hogy mennyivel emelkednek idén a nyugdíjak

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára bejelentette, hogy 2.8 százalékos inflációval kalkuláltak, ezért januártól ennyivel emelkedik a nyugalmazottak ellátása.

Megjegyezte, tavaly novemberben nyugdíjkorrekciót hajtottak végre, mivel az infláció közel 1 százalékkal magasabb lett a vártnál, ezért ezzel arányosan emelkedtek a nyugdíjak is. A korrekció beépült a nyugdíjakba, így 2019 januárjához képest összesen három és fél százalékkal emelkedik a nyugdíj.

Az államtitkár szerint ez havi szinten átlagosan 4500 forint pluszpénzt jelent.

A nyugdíjak reálértékének megőrzését továbbra is garantálja a kormányzat, ezért ha az infláció az idén is meghaladja a várt mértéket, ismét korrekcióra kerül majd sor, amit a nyugdíjasok a tavalyi esethez hasonlóan egy összegben kapnak majd meg.

Rétvári felhívta a nyugdíjasok figyelmét arra is, hogy a 9 ezer forintos rezsiutalványokat március 31.-ig lehet beváltani.

A jegybank már most jelezte, hogy ők magasabb inflációval számolnak, mint a kormány. Ők 3.5 százalékos inflációt várnak, szemben a 2.8 százalékos prognózissal.

A pénzügyminisztérium a 2020-as évre 4 százalékos GDP növekedéssel kalkulál, és ha ez megvalósul, az idősek ismét prémiumra számíthatnak, ami várhatóan egyszeri 10 ezer forintos pluszpénzt jelent majd. Erre a célra 20 milliárd forint van elkülönítve a költségvetésben.

A nyugdíjemelés következtében a kormány több mint 100 milliárd forinttal fog többet költeni nyugdíjakra, mint a tavalyi évben. A Magyar Államkincstár közzétette, hogy az idei évben mikor érkeznek a megemelt nyugdíjak az érintettekhez, a dátumok a következők:

január 9., február 11., március 11., április 8., május 11., június 11., július 9., augusztus 11., szeptember 10., október 9., november 11., és december 1.