Madártej – ez az a desszert amiből nem tudok eleget csinálni :)

Csak dupla adagot kell csinálni, mert annyira finom lesz :-)

Hozzávalók (6 személyre)

 • 1 liter tej,
 • 4 esetleg 6 tojás,
 • 10-15 dkg cukor,
 • 1/4 rúd vanília (vagy vaníliás cukor),
 • 3 dkg sima liszt (egy púpozott evőkanál),
 • 5 dkg mazsola,
 • 5 dkg mandula vagy 2 kanál cukorból készített karamell.

Elkészítés

 1. A lisztet egy csészében, hideg tejjel vagy vízzel simára, csomómentessé keverjük, és annyira hígítjuk, hogy tejszín sűrűségű legyen.
 2. A cukorból 2 evőkanálnyit külön teszünk.
 3. A tejet a felhasított vaníliarúddal felforraljuk, amíg a tejet hevítjük, a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a habot két evőkanál porcukorral erősen kikeverjük, kidolgozzuk.
 4. A felforrt tejbe beletesszük a cukornak egy részét, kevergetve felforraljuk.
 5. A forró tejbe mártott kanállal, kanálnyi galuskákat rakunk a tejbe, és azonnal mérsékeljük a hevítést. Amíg a galuskákat főzzük, a tejnek nem szabad forrnia, csak a forrásponthoz közeli hőmérsékletű legyen (95 C°), a hevítést fokozva, azonnal kezdjen forrni; ha nem elég forró a tej, a habgaluskák eláznak, ha a tej forr a galuskák kifőzése közben, a hab összeesik. Egyszerre kevés galuskát tegyünk a tejbe, hogy a hab növekedésére hely legyen, és a habot törés nélkül megfordíthassuk.
 6. A berakott galuskákat 1-2 perc múlva óvatosan megfordítjuk és újabb 1-2 perc múlva habszedő kanállal a tejből kiszedjük, szőrszitára helyezzük, amely alá egy tálat teszünk, hogy a lecsöpögő tejet felfogja. Ha nincs szőrszitánk, szedjük a galuskát lapos porcelántálra, a tejet gondosan szűrjük le alóla. Így főzzük az egyik részlet habot a másik után.
 7. A hab kifőzése után a simára kevert, felhígított lisztpépet állandó keverés közben a forrásban levő tejbe öntjük, és kevergetve, jól átforraljuk.
 8. A habüstbe, amelyben a habot felvertük, beletesszük a tojások sárgáját, egy-két kanál hideg tejjel simára keverjük és állandó gyors keverés közben, a forró tejet vékony sugárban, lassan adagolva, a tojássárgájához adjuk. Forró vízgőz fölé állítva, állandó keveréssel besűrítjük.
 9. Amint sűrűsödik, levesszük a vízgőzről és még 1-2 percig keverjük. Váltott hideg vízbe állítva, nagyon jól kihűtjük, a vaníliát eltávolítjuk belőle.
 10. A krémet üvegtálba öntjük, rárendezzük a habot. Szálkásra vágott, lehajazott mandulával megtűzdeljük, megtisztított, forró vízzel megmosott mazsolával megszórjuk.