PetárdaSTOP: az állatvédők azt kérik, hogy senki ne petárdázzon szilveszterkor

Szilveszter az állatok rémálma

Az Orpheus Állatvédő egyesület a petárdázás mellőzését kéri, az év utolsó napján használt pirotechnikai eszközök erős fény és hanghatásai ugyanis veszélyesek az állatokra. Seres Zoltán, az egyesület egyik munkatársa kiemelte: a pirotechnikai eszközök az állatokban félelmet, sokkhatást, és pánikreakciót válthatnak ki. A négylábú kedvencek ilyen stresszhatás alatt akár meg is vadulhatnak, ám a legjellemzőbb az, hogy félelmükben elszöknek otthonról. Egy pánikba esett állat néhány óra leforgása alatt akár tíz kilométeres távolságot is megtehet.

Az állatvédők azt javasolják, hogy a gazdik tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó nyakörvet a kutyákra és a macskákra, emellett a kutyásoknak azt tanácsolják, hogy December 30. és január 2. között még az erre kijelölt helyeken is pórázon, fokozott odafigyeléssel sétáltassák kedvenceiket. Otthon is érdemes felkészülni, különösen a kutyatartóknak: Amennyiben lehetséges, érdemes az utcáról behallatszó hangoktól elszigetelt helyen (belső szoba, garázs, stb) tartani az állatokat, valamint behúzni a függönyöket. A félősebb állatok nyugalma érdekében pedig ajánlott beszerezni állatorvos által ajánlott nyugtatót is. 

Ha mégis megtörténik a baj, és kutyánknak/macskánknak nyoma veszik, a www.állatvédő.hu oldalon kaphatunk tájékoztatást a közelünkben található állatvédő szervezetektől.