Te hány hibát követsz el a nyolcból, amikor a gyermekedről posztolsz?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány írta le közösségi oldalán, hogy mikor nem szabad(na) posztolnunk kiskorúakról, még akkor sem, ha a saját gyermekünkről van szó.

1. Nem kérdeztük meg előtte.

A gyereknek joga van eldönteni azt, hogy kikerüljön-e róla egy fotó az internetre, vagy sem.

2. Túl fiatal ahhoz, hogy beleegyezését adhatná a poszthoz.

Franciaországban egy évvel ezelőtt betiltották az olyan képek feltöltését a közösségi oldalakra, melyeken kisbabák láthatóak. Elsőre talán túl szigorúnak tűnik a szabály, de a gyerekek érdekeit védik vele. Igaz, hogy a babafotók nagyon cukik, és nehéz megállni, hogy ne tegyünk párat közszemlére belőlük, ennek ellenére se töltsünk fel babafotót, mivel a képen szereplő még nem tud hozzájárulni a poszt megjelentetéséhez.

3. Ha ruha nélkül vagy alsóneműben van.

Nyilván senki nem szeretné, ha a gyermekéről készült ruha nélküli fotók pedofil oldalakon bukkannának fel. Sajnos ez valós veszély, a jó hír viszont az, hogy könnyű kivédeni: ne töltsünk fel ilyen fényképeket!

4. Nem járul hozzá a poszthoz.

Ha gyermekünk nem járult hozzá a kép posztolásához, azt minden esetben tartsuk tiszteletben, és ne jelentessük meg titokban.

5. Ha Te sem szeretnéd, hogy hasonló helyzetben posztoljanak rólad.

Ehhez nem szükséges különösebb kommentár. Mindig vegyük figyelembe ezt a szempontot, mielőtt feltöltünk valamit a netre.

6. Ha kiszolgáltatott, vagy nevetséges helyzetben látható.

Szülőként cuki lehet egy olyan kép, melyen a gyerekünk arca tiszta fagyi, vagy lehetünk büszkék arra, hogy először sikerült a bilibe végeznie a dolgát csemeténknek, de ahogy mondani szokás, az internet nem felejt, és ha kamaszként majd szembesül vele gyermekünk, hogy milyen fotók vannak fent róla a világhálón, nagyon meg fog haragudni. Méghozzá jogosan.

7. Ha bárki láthatja a posztot.

A közösségi oldalakon sok különböző adatvédelmi beállítás létezik, használjuk ezeket! Posztolás előtt gondoljuk végig, kik azok, akiknek szeretnénk megmutatni bejegyzésünket. Létrehozhatunk titkos, zárt csoportokat, például a család számára, vagy a legjobb barátoknak, így a neten is csak azok férnek majd hozzá a tartalomhoz, akiknek az szánva van.

8. A poszt valójában rólunk szól, nem a gyerekünkről.

Ne használjuk a gyereket arra, hogy begyűjtsünk pár plusz kedvelést. Szükségtelen bizonygatni ismerőseinknek, hogy milyen remek szülők vagyunk. Ha magunkról akarunk közölni valamit, akkor magunkról töltsünk fel fotót.