A kanadai kormány betiltja a delfináriumokat

Kanada bezárja valamennyi delfináriumát, ezzel egyidejűleg pedig megszűnnek a cápa és delfinshow-k is az országban. A törvényhozás elfogadta a csak „Free Willy”, vagyis „Szabadítsátok ki Willyt” néven becézett törvénymódosítást, ami szigorúan megtiltja a cápák és a delfinek befogását, valamint fogva tartását.

Wilfred Moore, a kanadai parlament egyik képviselője már 4 évvel ezelőtt benyújtotta ezt a javaslatot, most így értékelt:

„Morális kötelességünknek éreztük, hogy hazánkban ezeket az állatokat senki ne tartsa rabságban csak azért, hogy szórakoztassa az embereket, és ezzel profitot generáljon.”

Az új szabályok értelmében azok, akik mostantól cápákat vagy delfineket fognak be, akár 40 millió forintnak megfelelő kanadai dolláros büntetéssel is sújthatók. A törvény azonban nem vonatkozik a jelenleg állatkertekben és akváriumokban élő delfinekre és cápákra. Amíg ők életben vannak, a kanadaiak továbbra is megtekinthetik őket, új állatokat azonban ilyen célból már nem lehet befogni. Természetesen gyógyítási és életmentési célból továbbra is fogvatarthatók a delfinek és a cápák, de amint újra képesek önállóan élni, szabadon kell engedni őket.

A helyi Zöld Párt elnöke, Elizabeth May elmondta, nagyon büszke honfitársaira, akik nagy számban álltak ki az új törvény mellett. Mint fogalmazott, „a kanadai emberek döntő többsége egyetértett azzal, hogy fel kell számolni ezt a barbár szórakozási formát.”

Érdekesség, hogy a szabályozás két legnagyobb vesztese, a Vancouver Aquarium és a Marineland vidámpark sem tiltakozott, mint fogalmaztak, tiszteletben tartják a parlament döntését.

A különböző állatvédő szervezetek világszerte tiltakoznak a delfinek és a cápák fogva tartása ellen, leginkább azért, mert sok helyen a szórakoztatási célból befogott állatokat borzasztó körülmények között tartják. Az is igaz azonban, hogy sok helyen nagy figyelmet fordítanak az állatokra, és minden igényüket kielégítik. A delfináriumok, illetve a cápa és delfinshow-k világszerte nagy sikernek örvendenek, jelentős profitot hozva az alkotóknak. Az alábbi videón egy thaiföldi delfinshow részlete látható: