A szakértők szerint el kell törölni a „kerékpáros” kifejezést, mert dehumanizálja az embereket

Fotó forrása: Dailymail

Az ausztrál szakértők véleménye szerint a „kerékpáros” szó dehumanizálja az embereket, ezért ezt nem kellene használni.

Egy új tanulmány, amelyet a Queenslandi Műszaki Egyetem és a Monash Egyetem kutatói végeztek, azt mutatta ki, hogy a kerékpáros kifejezés és az utakon történő szándékos agresszió között összefüggés van.

QUT professzora, Narelle Haworth elmondta, hogy 442 nem kerékpáros embert kérdeztek meg, akiknek az 55%-a „nem teljesen embernek” minősítette a kerékpárosokat.

A „kerékpáros” kifejezést le kellene cserélni „emberek akik kerékpároznak” kifejezésre.

Haworth professzor fontosnak tartja, hogy az autósok valódi embernek tekintsék a kerékpárosokat.

Ha a „kerékpáros” helyett azt a kifejezést használjuk, hogy „emberek akik kerékpároznak”, akkor kevésbé hasonlít egy fajra a megfogalmazás, a forgalomban közlekedők sokkal inkább embernek tekintetnék őket.

„El kell terjesztenünk azt a gondolatot, hogy „kerékpáros” bármelyikünk lehet. Szükség van a kölcsönös tiszteletre az utakon.”

A „kerékpáros” szó helyettesítése nem az egyetlen megoldás, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedés. A legjobb az lenne, ha az autósoknak és a kerékpározó embereknek nem kellene megosztaniuk az utat.

A kutatásból kiderült, hogy 5-ből 1 autós szándékosan akadályozza a kerékpárosokat az utakon. A résztvevőket arról is megkérdezték, hogyan viselkednek a kerékpárosokkal, néhányan elismerték, hogy időnként kiabálnak rájuk. – írja a Dailymail