Bankkártyás perselyt állítottak fel egy budapesti jezsuita templomban

Érintős bankkártyával használható “virtuális perselyt” állítottak fel a jezsuiták budapesti templomában – számolt be róla a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya.

Mint közleményükben írták, a “hagyományos, pénzbedobós adakozás alternatívájaként” tudomásuk szerint elsőként a jezsuiták pesti Jézus Szíve-templomában helyezték üzembe az érintős bakkártyával használható perselyterminált.

A virtuális perselyt a templomigazgató Horváth Árpád jezsuita szerzetes AutoMáténak keresztelte el, a vámszedőből apostollá vált Lévi-Máté után.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Hozzátették, hogy a világ más pontjain már jól ismert technológiát néhány éve már hazánkban is bemutatták, de élesben először Jézus Szíve napján, a pesti jezsuitáknál lehetett kipróbálni.

Az első két hétvégén kb. 150 fő élt a lehetőséggel, és az 500, 1000, valamint 3000 forintos választható összegek nagyjából azonos népszerűségnek örvendtek.

Horváth Árpád szerint a vasárnap esti, ún. jezsuita nyolcas misére járó, az Y és Z generációhoz tartozó fiatalokat hagyományos módszerekkel nem lehet bevonni a templom támogatói körébe, ugyanis készpénzt a többségük már nem is tart magánál. Ezért is döntött úgy a templomigazgató, hogy megteremti a bankkártyás adakozás lehetőségét. Hozzáfűzte, a jezsuitáknál a szertartás közbeni perselyezés nem engedélyezett, ugyanis a rendalapító, Szent Ignác még a XVI. században megtiltotta, hogy a Jézus Társasága szentmiséin a pénzcsörgés és az imádság összemosódjon.