Egy pillanatra se vegyük le a szemünket a pénztárosról, amennyiben kártyával fizetünk vásárláskor! Íme, az ok…

A pénztárosok egy újfajta csalási módszert kezdtek el használni!

Amikor nyilvános helyeken vagyunk, általában figyelünk a zsebtolvajokra. Sokan arra is kiemelten figyelnek, hogy semmilyen körülmények között se hordjanak maguknál több készpénzt, mint amennyit az élelmiszerboltban el szeretnének költeni. Emellett a nagy vásárlások alkalmával mindig bankkártyával fizetnek.

De a bűnözők sem ülnek a babérjaikon, és folyamatosan újabbnál újabb csalási módszereken törik a fejüket. Tehát a nagyvárosok dzsungelében az egyetlen fegyverünk az éberség!

Nem is olyan régóta, a csalások egy új formája van terjedőben a világon, így mára már több ezer bank- és hitelkártya tulajdonos vált csalás áldozatává.

Ezen bűncselekmény elkövetési módszere a következő:

A pénztáros kétszer húzza le a kártyát a terminálon: egyszer a vásárlásunk ellenértékének kiegyenlítése céljából, a második alkalommal pedig azért, hogy személyes adatokra tegyen szert a kártyáról, amelyet akkor használnak fel, amikor a tényleges rablás áldozataivá válunk.

Amikor a kártyánkat odaadjuk a pénztárosnak, előfordulhat, hogy nem is vesszük észre, hogy a pénztáros ilyen csellel élt. Hiszen bankkártyával fizetni, pláne a nagy áruházakban olyan biztonságosnak tűnik…

További gond, hogy nem minden ember ellenőrzi számláját minden nap. Ezért a vásárláskor könnyen megeshet, hogy a pénztáros, a vevő figyelmetlenségét kihasználva kétszer húzza le a megvásárolni kívánt árut. Az összegnek megfelelő készpénzt pedig egyszerűen kiveszi a pénztárból.

Az alábbiakban látható az ABC News összefoglalója a témáról:

De van egy másik lehetőség is: a pénztáros egyszerűen megjegyzi a kártya hátoldalára írt (általában) háromjegyű CVV számot. Ismerve a kártya 16-jegyű számát, illetve a fent említett CVV számot, a pénztáros vagy társai sok internetes vásárlást lebonyolíthatnak.

A szakértők becslése szerint ez a csalási módszer a bankkártyákkal kapcsolatos rablások 80%-át teszi ki. Ez egyedül több mint egy milliárd dollárt, illetve angol fontot tesz ki évente az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban!

Azonban van három lehetőségünk arra, hogy elkerüljük azt, hogy csalás áldozatai legyünk:

1. Sose adjuk oda a kártyát a pénztárosnak. Ha az ragaszkodik hozzá, figyeljük a kezét. Ha valamilyen oknál fogva kétszer húzza le a kártyáját, jegyezzük meg ezt a vásárlást. Ezután, már otthon, ellenőrizzük le a fiókunk állapotát a netbankáron keresztül.

2. Fedjük le a kártya hátoldalán található háromjegyű, ún. CVV kódot (a mágneses vonal környékén keressük!).

3. A kártyabeállításoknál adjuk meg azt az opciót, hogy ne lehessen internetes vásárlásokhoz az adott kártyával fizetni. Az online vásárlásokhoz használjunk külön kártyát, amely mindig otthon van, és amelyet soha sem teszünk bele a pénztárcánkba!

Legyünk körültekintőek! Mindig tartsuk a szemünket a pénztároson, miután átadtuk neki a kártyánkat! Amikor az ATM-be helyezzük be a kártyát (például pénzfelvétel céljából), nézzük meg, hogy vannak-e szokatlan eszközök a kártyák fogadására kialakított nyílás környékén!

Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel is, nekik is feltétlen tudniuk kell a fentieket!