Fogamzásgátló okozta a Komárom-Esztergom megyei fiatal lány halálát

Tragikus hirtelenséggel elhunyt egy fiatal lány az egyik Komárom-Esztergom megyei kistelepülésen

A 18 éves Komárom-Esztergom megyei lány mindössze 6 napja szedte a fogamzásgátlót, mikor tüdőembóliát kapott, ami végül a halálát okozta.

Kecskéden mécsesek sorakoznak a ház előtt, ahol a lány lakott. A falubeliek és az osztálytársak is sorra érkeznek, hogy kifejezzék részvétüket a családnak.

A gyászoló anya állítja, lányát a fogamzásgátló ölte meg.

A lány korábban egy másik fajta tablettát szedett, ám az utolsó alkalommal központi készlethiány miatt ezt nem tudta beszerezni. Helyette egy másikat, ugyanolyan hatóanyaggal rendelkezőt ajánlottak neki, amit ki is váltott.

A gyászoló édesanya szerint a 6 darab tabletta okozta lánya halálát, akit a tüdőembóliából már nem tudtak visszahozni.

Szeretné felhívni a szülők és a fiatal lányok figyelmét arra, hogy a fogamzásgátlók mennyire veszélyesek lehetnek, elhatározta, minden követ meg fog mozgatni azért,

hogy több ilyen tragédia ne fordulhasson elő.

A trombózis veszélyét rengeteg különféle tényező növeli, mint pl. a genetikai eredetű véralvadási zavar, a Leiden-mutáció is. A szív- és vesebetegség, az ágyhoz kötöttség, a dohányzás és a fogamzásgátló tabletta szedése is fokozzák kialakulásának esélyét. A Leiden-mutáció már vizsgálattal kimutatható.

A Házipatika szerint a genetikai elváltozás kimutatásához genetikai vizsgálatra van szükség, de ma már gyorstesztekkel ki lehet deríteni, hogy fennáll-e olyan véralvadási zavar, ami a Leiden-mutáció következménye. A fiatal korban jelentkező, mással nem magyarázható, esetleg többször is ismétlődő trombózis esetén ezt a vizsgálatot mindenképpen el kell végezni a Leiden-mutáció kizárására.

Amennyiben a mutáció fennállása beigazolódik, a beteg szüleit is vizsgálni kell.

A WEBbeteg arra figyelmeztet, hogy a mélyvénás trombózis nem csak az idősek betegsége, fiatal korban is komoly veszélyt jelent. A fiatal lányok jelentős része rendszeresen szed fogamzátgátló tablettát, ami önmagában még nem növeli a kockázatot, ám ha ehhez hozzájárulnak olyan hajlamosító faktorok, mint a dohányzás, az örökletes véralvadási zavar vagy visszér betegség, akkor már nagyban megnő az esélye.

A fogamzásgátló betegtájékoztatójában szerepel a trombózis

A fogamzásgátló tabletta betegtájékoztatója szerint a szedés ellenjavallt azok számára, akiknek már volt trombózisuk, tromboembóliájuk, akinél agyi ér- vagy koszorúér betegségre, trombózisra hajlamosító szívbillentyű probléma vagy szívritmuszavar áll fenn. Azok sem szedhetik a tablettát, akiknek örökletes vagy szerzett hajlamuk van a verőérben vagy visszérben kialakuló trombózisra, illetve akiknek idegrendszeri tünetekkel kísért fejfájásuk, migrénjük van.

A betegtájékoztató kitér arra is,

hogy a tabletta szedése nem javasolt érszövődménnyel járó cukorbetegek számára, kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás esetén, túlzott triglicerid (vérzsír) szinttel együtt járó hasnyálmirigy gyulladás esetén. A jó- vagy rosszindulatú májdaganat, mellrák és más ösztrogénfüggő rosszindulatú ráktípus, aktív májbetegség, kóros májműködés, tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzés és az összetevőkre való allergia is kizárja a tabletta szedését.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyógyszer-helyettesíthetőségi listája szerint az elhunyt lány korábbi és utoljára szedett fogamzásgátlója valóban helyettesíthetők egymással, azonos hatóanyagtartalom mellett. Hogy pontosan milyen volt az a tabletta, amit a lánynak a korábban szedett helyett javasoltak, azt egyelőre nem tudni.

Forrás: kemma.hu