Földbe ásott fóliasátor. A trükk amivel egész évben friss zöldséget termelhetsz!

Egy fóliasátor 1,5 méter mélyre ásva a titka annak, hogy egész évben zöldséget termelhess. Több gazdálkodó már kipróbálta ezt a módszert és mivel bevált, sokan így termelnek zöldségeket.

A fóliasátor egy nagyon egyszerű találmány, amellyel megtermelhető a család számára szükséges zöldség mennyiség, de akár még eladásra való is.

A lentebb bemutatandó fóliasátor Walipini (indiai kifejezés forró helyekre értendő) típusú. Egy elkészítési útmutatót adott ki hozzá a Benson Intézet, amely non profit módon szeretné elősegíteni a fenntartható termelést. Az intézet által bemutatott modell 6 méter széles és 23 méter hosszúságú, Bolíviában, La Paz-ban építették fel.

Ez a fóliasátor a napfényt meleggé változtatja, a földbe ásott falak pedig megtartják ezt a hőt éjszakára is. Lehet benne paradicsomot, paprikát, káposztát, salátát, karfiolt, hagymát termelni még télen is.

A fóliasátor megépítésének lépései:

  •  Keressünk egy olyan helyet a kertben, amely nem árnyékos, egész nap odasüt a nap.
  • Egy gödröt kell ásni a földbe, amelynek ilyen a formája: \_/ A ferde falak azért fontosak, hogy stabil legyen a fóliasátor. A gödör méreteit mindenki maga határozhatja meg attól függően, mennyi zöldséget szeretne termelni.
  • A fóliasátor északi fala magasabb kell legyen mint a déli. Az északi falat magasabbá  lehet tenni, a kiásott föld felhasználásával.

  • Az építményt fóliával kell befedni ez a legolcsóbb megoldás, vagy átlátszó polikarbonáttal.
  • A fóliasátor aljára köveket kell halmozni, legalább 30 centiméter magasan, majd rálapátoljuk a földet, amelyben zöldséget szeretnénk termelni.

  • A tetejére érdemes PVC csöveket tenni, amelyek megakadályozzák, hogy egy nagyobb eső folyamán a fóliasátorban lévő zöldségek elázzanak.

  • Az üvegház ajtaját jól ki kell bélelni, nyáron az ajtó biztosítja a növények számára a szellőzést. Az ajtóval szemben lévő falra érdemes egy ablakot készíteni, hogy nyáron nagyobb légmozgást biztosíthassunk a növények számára.

A film bemutatja, milyen egy Walipini fóliasátor: