Nálunk is 72 év lehet a nyugdíjkorhatár, ha nem oldódik meg a munkaerőhiány problémája

A Portfolio számolt be arról, hogy míg a nyolcvanas évek elején húsz 65 éves, vagy a feletti életkorú ember jutott 100 aktív korú munkavállalóra, a következő 35 évre vonatkozó becslések szerint már 53 időskorú jut 100 aktívan dolgozó emberre az OECD országokban.

Ha a foglalkoztatottak számát nem sikerül érdemben növelni, a társadalom elöregedése jelentősen ronthatja majd a nyugdíjasok életszínvonalát. Egy a közelmúltban készült tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése segíthet a helyzeten, hazánkban például úgy, ha 2050-re a nyugdíjkorhatárt a mostani 65 évről 72 évre tolják ki.

A Portfolio elemzése szerint azonban ez a lépés önmagában nem elég: komoly munkaerőpiaci változások is szükségesek, például a nők foglalkoztatottságának jelentős növelése. A Portfolio elemzése az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legújabb jelentése alapján készült. A hivatal népességi előrejelzése szerint az Unió népessége közel öt százalékkal fog csökkenni 2100 január 1.-ig, ez 20 millió emberrel kevesebbet jelent. A Pénzcentrum szerint az EU népessége 2044 körül fog tetőzni (kb. 525 millió fő), innen viszont folyamatos népességfogyás várható hosszú évtizedekig. 

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Ami Magyarországot illeti, az előrejelzések alapján a következő nyolcvan évben folyamatos népességcsökkenés várható, ha pedig ez beigazolódik, akkor 2100-ra hazánk népessége 8 millió fő alá csökken majd.

Az egész Európai Unióban komoly problémát jelent a társadalmak elöregedése. Tavaly az EU lakosságának 11 százaléka volt nyugdíjas korú, ha nem áll be gyökeres változás a mostani folyamatokban, akkor 2100-ra az EU népességének 31%-a nyugdíjas korú lesz. A 80 év felettiek aránya tavaly 6 százalék volt, 2100-ra ez 15 százalékra emelkedhet.

Az Eurostat szerint 80 év múlva 100 munkaképes korú európai emberre 57 nyugdíjas fog jutni. Magyarországon a függőségi ráta 2100-ra 55 és 60 százalék közé fog esni, ez azt jelenti, hogy 100 munkaképes korú magyarra 55-60 nyugdíjas jut majd. Az elöregedés és a népességfogyás együttesen nyugdíjkatasztrófához vezethet a Pénzcentrum elemzése szerint. A függőségi ráta növekedésének problémájára lehet megoldás a fentebb említett nyugdíjkorhatár-emelés.