3 lépés a leander helyes teleltetéséért – Teleltetési kisokos

A leander meghálálja a precíz teleltetést

Sok mindent tehetünk azért, hogy leanderünk meseszép legyen egész évben, mivel egyre hidegebb van, azt mondom most el nektek, hogyan teleltethetitek át sikeresen ezt a közkedvelt növényt!

Külföldön nem sok figyelmet fordítanak a leander teleltetésére, már Horvátországban sincs szükség erre a műveletre, érdekes volt látni, hogy ott az autópályáknál díszelegnek a leanderek, nálunk csak kertekben lehet találkozni velük.

1. Magyarországi viszonyok között a teleltetéshez fagymentes, világos hely szükséges. Figyeljünk oda arra, hogy időben vigyük be, mert a növény már megsínyli a -5 Celsius fokos hőmérsékletet is. Ha nincs télikertünk, akkor vigyük a leandereket a garázsba, a pincébe, az a lényeg, hogy a helyiségben sose legyen 4-5 foknál hidegebb, és érje a növényeket némi fény.

2. Teleltetés előtt az elszáradt, beteg növényi részeket vágjuk le, és végezzünk el egy rovarölőszeres permetezést, így biztosak lehetünk abban, hogy nem visszük be a rovarokat a helyiségbe. A leander metszését csak akkor ejtsük meg most, ha nincs elég helyünk, ha viszont van, hagyjuk meg ezt a műveletet tavaszra. Vizet a nyugalmi időszakban nem igényel, de azért két-háromhetente érdemes megöntözni.

3. Nincs is más dolgunk, esetleg még annyi, hogy néha ránézünk, és ha azt látnánk, hogy megjelentek a levéltetvek, akkor végezzük el a megfelelő védekezést. Semmiképpen se permetezzünk, csak akkor, ha ki tudjuk vinni a szabadba! Használjunk inkább felszívódó permetszert, ezt adjuk hozzá az öntözővízhez és locsoljuk meg vele a növényt! Növényünk nagyon hálás lesz, és már tavasszal ontani fogja a virágokat!

További hasznos tanácsokat találhatsz az Agrároldal.hu házikerti tippek rovatában!

Vagy csatlakozz Facebook oldalunkhoz: