Ritkán teszek ki bármit facebookra de ezt a videót kiraktam

Drámai felvétel: orángután próbálja menteni otthont a buldózertől

Az állatvédőknek sikerült videóra venniük, ahogyan az orangután próbálja megmenteni az otthonát, a buldózertől. Az állat minden erejével harcolt a markológép ellen, hogy megmentse élőhelyét.

Ne vegyetek olyan terméket, amiben pálmaolaj van

A pálmaolaj ugyanis az utóbbi évek legsúlyosabb ökológiai krízisét idézte elő. A videó 2013-ban készült, de az állatvédők (IAR) úgy döntöttek, most közzéteszik mekkora kárt is okoz az ember. Kipusztítjuk a veszélyeztetett majmok (és még sok más állat) élőhelyét és közben nem gondolunk ennek hatásaira. Az olajpálma-ültetvények telepítése miatt egyre nagyobb méreteket ölt a pusztítás, a természetes, őshonos növényzet és állatvilág drasztikus kiirtása.

Ezekben a percekben is folyik a pusztítás

a Föld egyik legszebb helyén, Indonéziában (pl. Borneón és Szumátrán), ahol kiterjedt őserdők találhatók. Ők adják a világ pálmaolaj-termésének 80 százalékát. Az indonéz kormány óriási területekre ad olajpálma-koncessziókat. Ezzel Indonézia a világ leggyorsabb esőerdőirtást megvalósító országává lépett elő – a Nature Climate Change folyóirat szerint 2012-ben kétszer annyi őserdőt irtott ki, mint Brazília. Őserdőket irtanak ki a testápolószereink kedvéért, legjövedelmezőbb felhasználási területe mégis az üzemanyaggyártás.

Kihalás szélére kerültek az orángutánok

A pálmaolaj iránti kereslet várhatóan megduplázódik 2020-ra, miközben az előállítása súlyos természetkárosítással jár, így sodorva a kihalás szélére főemlősünket, az orángutánokat.